Vitamina K –vitamina sângelui

transfuzie-sangeVitamina K a fost descoperită în 1920 de către cercetătorul danez Henrik Dam. Este numită şi vitamina antihemoragică (Koagulationvitamin) deoarece intervine în coagularea sângelui. Pe lângă acest rol esenţial, vitamina ajută la menţinerea sănătăţii oaselor, a cicatrizării rănilor, funcţionării ficatului, în diferite tulburări hepatice (icter, hepatită), urticarie, precum şi în refacerea organismului după antibiotice.Vitamina face parte din grupul de vitaminelor liposolubile şi este o vitamină indispensabilă vieţii, rezistentă la căldură, dar nu şi la lumină, sensibilă la oxidanţi, aer poluat, radiaţii şi raze X, aspirină, biseptol, penicilină, tetraciclină, neoxazol, kanamicină etc.
Vitamina K se clasifică în:
– vitamina K1 (filochinona) este sintetizată de plante şi se găseşte în: spanac,cartofi, mazăre, morcov, broccoli, porumb, pătrunjel, roşii, urzici, varză, salată, conopidă, kiwi, avocado, fructe de cătină, fragi, cereale şi în unele uleiuri vegetale;
– vitamina K2 (menochinona) este produsă de flora naturală a intestinului şi se mai găseşte şi în: ficat de porc, gălbenuş de ou, lapte de vacă, untură de peşte, carne de vită şi porc, brânzeturi fermentate, soia;
– vitamina K3 este produsă pe cale sintetică.
Doza zilnică recomanată la un:
– sugar cu vârsta cuprinsă între 0-6 luni este de 2 micrograme/zi,
– sugar cu vârsta cuprinsă între7-12 luni este de 2,5 micrograme/zi;
– copil cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani este de 30 micrograme/zi;
– copil cu vârsta cuprinsă între 4-8 ani este de 55 micrograme/zi;
– copil cu vârsta cuprinsă între 9-13 ani este de 60 micrograme/zi.
– femeie însărcinată sau care alăptează ( sub 18 ani) este de 75 micrograme/zi;
– femeie însărcinată sau care alăptează (peste 18 ani) este de 90 micrograme/zi.
Imediat după ce un copil s-a născut, i se administrează vitamina K pentru a preveni afecţiunile hemoragice, care sunt atât de întâlnite la nou-născuţi. Organismul lor nu poate să producă suficientă vitamina K din următoarele motive: vitamina nu poate să pătrundă în placentă; ficatul nou-născutului nu este suficient dezvoltat pentru ca ciclul vitaminei să fie funcţionabil; laptele matern conţine foarte puţină vitamina K.