Morții de la Colectiv, pomeniți de patriarhul Daniel, la finalul slujbei de Sfântul Andrei

Morții de la Colectiv au fost pomeniți, luni, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la finalul Sfântei Liturghii de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

Slujba a fost oficiată împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Patriarhală din București.
Patriarhul i-a pomenit pe rând, pe nume, pe cei decedați la Colectiv, rugându-se pentru odihna lor veșnică.
De asemenea, patriarhul a pomenit și victimele din atentatele de la Paris și din Mali.
În cuvântul de învățătură rostit la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, Întâistătătorul BOR a afirmat că ziua de pomenire a acestui sfânt reprezintă sărbătoarea creștinismului românesc, a unității în credință a poporului nostru.
„Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, ne cheamă la a mărturisi credința apostolică primită de la el, a-l iubi pe Hristos și Biserica Sa, și a lucra pentru unitate în credință și unitate națională spre slava Preasfintei Treimi și demnitatea poporului român”, a mai spus patriarhul.
Creștinii ortodocși și romano-catolici îl prăznuiesc, luni, pe Sfântul Andrei, Ocrotitorul României, deoarece a propovăduit creștinismul pe acest teritoriu și a botezat primii locuitori pe țărmul apusean al Mării Negre. Potrivit scrierilor, după porunca lui Iisus de a face cunoscută Evanghelia în lume, lui Andrei, cel dintâi chemat la apostolie, i-a revenit prin sorți și zona Mării Negre, el propovăduind creștinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia și Bizanț (Constantinopol).