Liga Studenților Români din Străinătate a sărbătorit Ziua Națională printr-o serie de activități, evenimente și întâlniri menite să promoveze cultura și tradițiile românești, dar și spiritul național peste hotare și a anunțat lansarea proiectului „Share Romania” (www.shareromania.com), ce își propune crearea unui curent de „pozitivism” în ceea ce privește imaginea țării noastre și a românilor, printr-o promovare „reală și actuală”. Potrivit unui comunicat de presă al LSRS remis miercuri AGERPRES, „Share Romania” este o platformă de tip colector, ce își dorește să adune impresiile pozitive ale străinilor care au interacționat cu români și/sau au avut ocazia de a cunoaște țara noastră.
„Voluntarii LSRS vor desfășura interviuri video sau scrise în limba engleză cu persoane de alte naționalități despre români și România. Având în vedere faptul că fiecare român acționează în calitate de ambasador al României, LSRS își dorește ca prin intermediul proiectului ‘Share Romania’ stima de sine și moralul românilor atât din țară, cât și de peste hotare să crească, iar aceștia să conștientizeze faptul că imaginea unei țări se construiește începând cu nivelul individual. Acest proiect a fost dezvoltat ca parte a inițiativelor LSRS de promovare a imaginii României”, susține LSRS.
Potrivit sursei citate, filiala LSRS Rusia a reușit să stârnească un val de reacții pozitive prin albumul de imagini creat, în care s-au strâns fotografii cu persoane din diverse țări și motivele pentru care aceștia iubesc România.
* LSRS Olanda a sărbătorit Ziua Națională a României pe 24 noiembrie, ocazie cu care voluntarii Ligii au primit o diplomă de excelență pentru recunoașterea meritelor în încercarea continuă de promovare a țării noastre în Olanda.
* Coordonatoarea filialei Spania a LSRS, Alexandra Salcedo Iliescu, a răspuns invitației șefului misiunii consulare Dragoș Țigău, participând la recepția oferită de Consulatul României în comunitatea valenciană. Invitați speciali au fost jucătorul de fotbal Gică Craioveanu și liderul formației Phoenix, Nicu Covaci, care a oferit (într-o formulă restrânsă a trupei) un mini recital.
* Voluntarii LSRS Italia au participat la concertul organizat de ambasadă și Academia Română în Roma pe 28 noiembrie, cu prilejul Zilei Naționale, fiind inaugurată secția în limba română a Bibliotecii Casei Regiunilor din clădirea Uniunii Naționale a Asociațiilor Regionale din Roma.
* Pe 29 noiembrie, LSRS Turcia și studenții români din Istanbul au sărbătorit în avans Ziua Națională a României. Cu această ocazie, Dragoș Diac — masterand la Universitatea din Istanbul a făcut o incursiune în istoria României de la Dimitrie Cantemir până la Marea Unire din 1918. De asemenea, în seara zilei de 1 Decembrie, voluntarii au participat la evenimentul organizat de Consulatul General din Istanbul unde a avut loc o recepție, urmată de un concert.
* LSRS China a organizat, pentru al șaselea an consecutiv, proiectul „24h/China sărbătorește România”, în cadrul căruia studenții români din China trimit fotografii și clipuri video în care apar alături de colegii lor străini sărbătorind Ziua Națională. Totodată, pe 1 Decembrie, voluntarii s-au întâlnit, pentru a sărbători împreună în orașele Beijing, Shanghai și Hangzhou.
* LSRS Germania menține tradiția proiectelor de anul trecut. Voluntarii au creat video-ul de 1 Decembrie pe tema ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, promovat pe rețelele sociale, precum și afișele „Romanian is…”.
* În Norvegia, membrii filialei au participat la o recepție organizată de Ambasada României de aici.
* Reprezentanți ai echipei LSRS UK sunt prezenți în aceste zile la Ambasada României la Londra cu ocazia recepției organizate de Ziua Națională.
* LSRS Filiala SUA, Consulatul General al României la New York, Programul de Limba și Cultura Română de la Universitatea Columbia din New York, împreună cu The Harriman Institute, vor celebra Ziua Națională a României pe 8 decembrie.
* Echipa din LSRS Danemarca ia parte la recepția organizată de ambasadă pe 2 decembrie.
* În Franța, sărbătorirea Zilei Naționale va avea loc pe 4 decembrie, iar LSRS Elveția a organizat o întâlnire informală la Universitatea din Zurich pe 1 Decembrie.
„Un album ce reunește fotografii de la toate aceste evenimente poate fi găsit pe pagina de Facebook a LSRS — www.facebook.com/lsrs.romania”, se arată în comunicatul citat.