Liderii coaliției de guvernământ au discutat, marți seară, la Palatul Victoria, posibilitatea reducerii contribuțiilor sociale cu 3%, condiție cerută de patronate pentru majorarea salariului minim pe economie din anul 2011, a declarat deputatul UDMR Petru Lakatos. „Varianta cotei unice nu s-a discutat, pentru că este inacceptabilă în perioada actuală. UDMR a solicitat reducerea contribuțiilor de la 44% la 41%, dar nu s-a luat decizie”, a precizat, pentru AGERPRES, Lakatos.
El a negat că liderii coaliției ar fi optat pentru un salariu minim de 690 de lei din anul 2011, însă a recunoscut că nivelul se apropie de această sumă. „Sunteți aproape de adevăr, dar nu comentez”, a spus deputatul UDMR.
În privința scăderii cotei unice de impozitare, deputatul UDMR a precizat că această variantă nici nu a fost luată în discuție, deoarece este „inacceptabilă”.
Referitor la recuperarea de către bugetari a pierderii salariale de 25% suferite în anul 2010, Petru Lakatos a afirmat că UDMR susține în continuare creșterea diferențiată, astfel încât salariile sub 1.000 de lei să se majoreze cu un procent mai mare decât cele peste 1.000 de lei. „Discuția mare este creștere uniformă sau creștere mai mare la salariile sub 1.000 de lei”, a precizat el.
Deputatul UDMR a menționat, însă, că o majorare diferențiată a salariilor bugetarilor ar putea să se lovească de posibilitatea ca aceasta să fie considerată de magistrați ca fiind discriminatorie, motiv pentru care ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, este așteptat să vină cu un punct de vedere ferm. „Mă refer la modul de implementare, la ce te raportezi. Ce se întâmplă dacă UDMR solicită ca salariile sub 1.000 de lei să crească cu un alt procent, diferențiat? De exemplu, magistrații ar putea avea ceva împotrivă să fie creștere diferențiată. Ei interpretează ca discriminare, eu spun că intrarea în grilă, conform FMI, se poate face etapizat, nu într-un singur an”, a spus Petru Lakatos.