Președintele polonez Andrzej Duda: ”Criză gravă” în UE în caz de ieșire a Marii Britanii

Președintele Poloniei, conservatorul Andrzej Duda, a estimat miercuri – într-un interviu la BBC – că o eventuală ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană ar antrena ”o criză gravă” în UE, relatează AFP.

”UE a fost zguduită de multe ori de crize, fie că este vorba de criza financiară sau de cea a imigranților”, a declarat președintele Duda în primul său interviu acordat unei media internaționale de la alegerea sa la conducerea statului în luna mai.

”Să nu ne ascundem, o ieșire a Regatului Unit din UE ar cauza o criză gravă în cadrul UE. N-am nici o îndoială în legătură cu aceasta”, a adăugat șeful statului polonez, calificând Partidul Dreptate și Justiție (PiS), de care este apropiat și care deține majoritatea în parlamentul național, drept ”euro-realiști” și nu euro-sceptici.

”Vrem ca UE să fie eficientă, ca ea să anticipeze orice viitoare problemă care riscă să apară în calea sa”, afirmat președintele polonez.

Andrzej Duda a precizat că nu este de acord cu premierul britanic, David Cameron, care vrea să-i priveze pe migranții veniți din UE de ajutoare sociale în primii lor patru ani în Regatul Unit. ”Nu sunt de acord cu atingerile la adresa libertăților noastre fundamentale care sunt prevăzute în cadrul UE și unde unul dintre principii este nediscriminarea”, a declarat Duda, subliniind că este ”total împotriva schimbării acestui principiu”.

David Cameron a promis organizarea unui referendum privind apartenența Regatului Unit la UE până la sfârșitul lui 2017. Pentru moment, el negociază cu partenerii săi europeni pentru a obține reforme în cadrul UE, cea mai controversată dintre ele referindu-se la privarea de alocații a migranților în scopul de a stăvili fluxul migrator către Regatul Unit. Această reformă i-ar afecta îndeosebi pe cetățenii polonezi, români și bulgari.

După summitul european de săptămâna trecută de la Bruxelles, David Cameron s-a arătat încrezător în ce privește ajungerea la un compromis cu partenerii săi europeni începând din februarie, ceea ce ar putea deschide calea organizării unui referendum începând din 2016, în iunie sau iulie, potrivit media britanice.