Ce analize sunt recomandate in timpul sarcinii

analize_medicaleSpecialiştii recomandă în timpul sarcinii efectuarea unor investigaţii care au ca scop urmărirea bunei dezvoltări a fătului şi a stării de sănătate a viitoarei mame. Pe lângă ecografiile de morfologie, analizele de sânge sunt de asemenea recomandate.

„În momentul în care se stabileşte diagnosticul de sarcină medicul îi va recomanda pacientei o serie de analize de sânge. Aceste analize de sânge bineînţeles că se fac şi în funcţie de ultimele analize efectuate de pacientă. Dacă pacienta a efectuat un set complet de analize preconcepţionale, atunci numărul de analize de sânge este relativ mic. Se fac analizele uzuale doar pentru a verifica că între timp nu s-a întâmplat nimic special. Unele dintre analize se referă la infecţiile care ar putea să determine modificări sau riscuri suplimentare pentru sarcină. De aceea se lucrează anticorpii care ar putea să protejeze o pacientă pe parcursul sarcinii. (…) Se mai fac şi testele de urină pentru a verifica funcţia renală şi imposibilitatea sau lipsa unei infecţii urinare”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro dr. Cătălin Petru Haiduc, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

De asemenea, potrivit specialistului, în timpul sarcinii se mai fac analizele pentru hepatitele de tip B şi C, pentru sifilis şi SIDA. Recomandate sunt şi analizele pentru aşa numitul sindrom Torch, adică pentru identificarea unor infecţii cum ar fi: toxoplasmoza, listeria, citomegalovirus, virusul varicelo-zosterian. Astfel de infecţii ar putea afecta sarcina dacă s-ar dezvolta în timpul acesteia.

În funcţie de ultima dată când anumite investigaţii au fost efectuate, medicul specialist poate solicita repetarea acestora.