Migranți: Austria face presiuni asupra Greciei pentru un control mai bun la frontieră

Frontiera externă a Uniunii Europene se va ‘deplasa spre Europa Centrală’ dacă Grecia nu își va îmbunătăți controlul la frontiera sa cu Turcia, a avertizat luni Austria în cadrul unei reuniuni europene privind migrația și combaterea terorismului, potrivit AFP. În fața afluxului neîntrerupt de migranți, întărirea controlului la frontierele externe ale UE se află în centrul discuțiilor dintre miniștrii europeni de interne, care s-au adunat luni la Amsterdam (Olanda) pentru o reuniune informală.
După ce a amenințat sâmbătă Atena cu o ‘excludere provizorie’ din spațiul Schengen de liberă circulație, Austria a continuat luni să critice Grecia pentru lacunele sale în materie de protecție a frontierei sale cu Turcia, principala poartă de intrare a migranților în UE.
‘Este un mit că frontiera eleno-turcă nu poate fi protejată, marina greacă are suficiente capacități pentru securizarea frontierei’, a declarat în fața presei ministrul de interne austriac, Johanna Mikl-Leitner.
‘Dacă nu reușim securizarea frontierei externe a Europei, frontiera eleno-turcă, atunci granița externă a UE se va deplasa spre Europa Centrală’, a avertizat ea la sosirea la reuniune.
Ministrul austriac de interne a confirmat intenția țării sale de a plafona numărul solicitanților de azil acceptați ‘pentru că resursele (noastre) au, de asemenea, limite’.
Omologul său german, Thomas de Maiziere, a făcut de asemenea apel la Grecia ‘să-și facă temele’, dar fără a folosi același ton ofensator sau amenințând cu excluderea acesteia din Schengen, notează AFP.
‘Fapt este că toți ne dorim salvarea Schengen, vrem soluții europene comune, dar timpul se scurge’, a adăugat ministrul de interne german, care a pledat pentru punerea rapidă în aplicare a acordului UE cu Turcia pentru a reduce afluxul de migranți în Europa.