Un număr de 2.980 de dansatori și dansatoare din Polinezia Franceză au depășit sâmbătă, 30 ianuarie, recordul mondial la Ori Tahiti, dans tradițional din acea parte a lumii, relatează 20minutes.fr.
Organizatorii, toți pasionați ai dansului polinezian, vor ca această performanță să fie trecută în Cartea Recordurilor. Recordul precedent era deținut de Mexic, cu 1.539 de participanți strânși pe un teren de fotbal în septembrie 2015.
„Au fost 3.000 de dansatori, dar au existat 20 fără pareo roșii și coroane de flori, așa încât am numărat 2.980. Vom trimite fotografiile și videoclipurile realizate de TNTV (postul local — n.r.) ca probe la Guinness pentru validare”, a declarat Jean-Pierre Elie, magistrat la Pepeete. La înregistrarea recordului au participat de zece ori mai multe femei decât bărbați.
Dansatorii au început să vină în golful Atimaono (sudul insulei Tahiti) de la prânz, iar primii sosiți au putut repeta coregrafia de șapte minute timp de patru ore, în pofida averselor de ploaie. Repetiții se făceau de câteva săptămâni în localități din Tahiti, precum și în alte insule polineziene ca Moorea, Raiatea sau Bora Bora. Se puteau antrena chiar și internauții prin programe pe internet.
Tahiti, numit adesea „tamure” de necunoscători, se dansează în lumea întreagă. Unii polinezieni se tem că li s-ar putea chiar lua această parte importantă a culturii lor. Coregrafa tahitiană Makau Foster apreciază că artele polineziene sunt amenințate de succesul de care se bucură în străinătate. Ea se teme să nu se piardă pașii tradiționali în favoarea aspectelor folclorice și sportive ale dansului.
Aflată în mijlocul prietenelor ei dintr-o parohie protestantă, decana de vârstă a zilei, Mamie Tetua Matameamea (80 de ani), a strigat de bucurie când Miss Tahiti a anunțat oficial stabilirea recordului. Ea este gata să răspundă și altor provocări culturale după ce, în 11 aprilie 2015, s-au adunat la Pepeete 4.750 de instrumentiști cu ukulele în încercarea de a depăși un record deținut anterior de englezi.