Patriarhul, despre problema migranților: Atitudinea ospitalieră trebuie însoțită de o abordare realistă, în funcție de potențialul economic

Patriarhul Daniel a primit-o, marți, în vizită de prezentare, pe ambasadoarea Olandei la București, Stella Ronner-Grubacic, ocazie cu care a apreciat, referindu-se la problema migranților, că „atitudinea ospitalieră bazată pe valorile dragostei și filantropiei creștine trebuie însoțită de o abordare realistă în funcție de potențialul economic al fiecărei țări”.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române remis AGERPRES, patriarhul Daniel l-a felicitat pe noul ambasador al Olandei și i-a urat succes în misiunea sa diplomatică în România.
„În timpul întrevederii, a fost abordată tema crizei migranților din Europa, care, în opinia doamnei ambasador a Olandei, necesită soluții rapide prin implicarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat că în problema migranților atitudinea ospitalieră bazată pe valorile dragostei și filantropiei creștine trebuie însoțită de o abordare realistă în funcție de potențialul economic al fiecărei țări, pentru a evita manifestările xenofobe față de cei aflați în dificultate din cauza conflictelor armate și a persecuțiilor din țările de origine”, se arată în comunicatul Patriarhiei.
În cadrul întâlnirii, patriarhul BOR a pledat pentru o mai mare solidaritate, precum și o mai bună cooperare și coresponsabilitate între popoarele din vestul și estul continentului european în rezolvarea acestei crize umanitare.
„Preafericirea Sa a menționat că una dintre prioritățile pastoral-misionare actuale ale Patriarhiei Române o reprezintă asigurarea asistenței religioase și identitare a românilor stabiliți în străinătate, unde în ultimul deceniu au fost înființate noi eparhii ortodoxe române. Patriarhul României a apreciat sprijinul de care se bucură comunitățile de români ortodocși din partea Bisericilor Catolică și Protestantă din Europa occidentală, prin oferirea a peste 300 de locașuri de cult pentru slujbele religioase. În contextul stabilirii unui număr semnificativ de români în străinătate, a menționat Preafericirea Sa, în țară au apărut fenomene sociale noi, precum diminuarea forței de muncă și creșterea alarmantă a abandonului școlar, mai ales printre copiii lăsați în grija rudelor”, precizează sursa citată.
Patriarhia Română menționează că pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar a derulat în ultimii ani un program la nivel național, intitulat „Alege școala!”, finanțat din fonduri europene, în care au fost incluși peste 35.000 de elevi aflați în risc de abandon școlar.
„Doamna ambasador a mulțumit pentru onoarea de a fi primită în vizită de prezentare și a subliniat că una dintre prioritățile misiunii sale diplomatice în România este de intensificare a cooperării dintre cele două țări, inclusiv prin legături culturale”, se mai arată în comunicat.