Paratrasnet

DUPĂ LOCALE SE VA PREGĂTI MECIUL CEL MARE

Începem să vorbim din ce în ce mai mult despre mișcările de trupe ale partidelor politice în vederea participării la alegerile locale, dar și generale din acest an. Se poate vorbi astfel despre o singur strategie în două etape a celor care doresc să iasă câștigători. Alegerile locale la rândul lor au trei componente. Componenta ”omului potrivit”, în care contează foarte mult candidatul ales de partid, pentru a se lupta pentru la funcția de primar al localității. Apoi, putem vorbi despre calitatea listelor de candidați pentru consiliile locale, dar mai ales pentru consiliile județene, liste ce vor fi o prezentare vie a potențialului valoric al partidelor, dar și o invitație la negociere, la construirea unor tandemuri locale și județene, astfel încât, partidul să aibă acces la resurse, fără alte ”jocuri de glezne politice”. Votul de la consiliul județean este de fapt repetiția generală în fața electoratului pentru alegerile generale, alegeri în care se va reveni la listele de partid, abandonându-se votul uninominal, ce s-a dovedit a fi un vot falimentar, încă departe de a produce efectele scontate, acelea prin care alesul trebuie să dovedească acele calități de care are nevoie electoratul.  Vorbeam despre reconstrucția eșichierului politic prin reconsiderarea unor vechi alianțe (PSD-UNPR-ALDE, dar și prin sugerarea altor noi, impuse mai mult de dictonul puterii: ”unde-i unul nu-i putere…” PNL-MP-UDMR, alianță care ar consolida expresia popular europenilor pe malurile Dâmboviței. Mai mult, chiar dacă partidul lui Traian Băsescu nu are această recunoaștere din partea Partidului Popular European, personalitatea fostului președinte al României, Traian Băsescu, cel care a servit-o pe Angela Merkel, indiferent de orele din noapte târzii, la care a fost solicitat, poate fi suficientă pentru ca alianța amintită să fie decontată dreptei europene.

Vânzoleala despre care aminteam în debutul acestui editorial o putem întâlni sub formă de punere în ordine a ordinelor de la centru, chiar în PSD București, o zonă care a fost în ultimele zile cu ridichea umflată și morcovul inflamat. Robert Negoiță și Cristian Rizea au fost trași pe linia moartă, loc în care au fost deja trimise detașamente de social-democrați pentru a lua seamă și a lua aminte că cine va proceda ca ei, ca ei vor fi sancționați. Robert Negoiță din funcția de președinte al PSD București s-a ales cu o demisie sugerată pentru a nu da în destituire și pentru a rămâne de folos partidului, pe banii lui de om de afaceri prosper și de primar la Sectorul III bucureștean. Năbădăiosul Cristian Rizea, cel care încercase până mai ieri toate costumele lui Marian Vanghelie, pe care le-a găsit în Primăria Sectorului V, din prea multă dragoste de Marean, s-a trezit suspendat d lustră pentru șase luni, ceea ce ne dictează deja, negru pe alb, că PSD, la localele de la începutul lunii iunie, se vede nevoit să-și aleagă un alt candidat decât pe domnul care deja își plătise orele de exersare a semnăturii de primar la Sectorul V. Înlocuitorul lui Robert Ngoiță a fost găsit instantaneu sau., se poate spune că a fost descoperit(ă) chiar înainte de a se gândi cineva cine să-l înlocuiască pe primarul Robert Negoiță la conducerea pesediștilor bucureșteni. Cu siguranță că, această ghicitoare are răspunsul înghesuit în enunț. Ați ghicit, fără ca să vă pierdeți cu firea! Nou președinte, fie el și interimar, nu putea fi altcineva decât Gabriela Firea! Dar, ”Partidul e-n toate cele ce sunt” S-a mers mai departe, acolo unde și-a desemnat vârful lui Liviu Dragnea și unde acesta a simțit nevoia să se meargă mai departe pe considerentele schimbării, așezării unor noi lideri, care ar putea servi partidul mai eficient, fără ca oamenii înlocuiți să fie trecuți și ei pe linia moartă. Rovana Plumb trebuia să-și aștepte pedeapsa Învingătorului, împotriva căruia a îndrăznit să candideze în calitate de moștenitoare, desemnată de prietenul  Victor Ponta.

Rovana Plumb, conform obiceiurile revoluțiilor de catifea, nu a fost părăsită, nu a fost ignorată i s-a dat o funcție de vicepreședinte de PSD, fiind păstrată în atenția liderului din ce în ce mai maximo.

Deocamdată așezările acestea de plăci tectonice se produc doar în PSD, partid care știe să-și păstreze mărimea cu o ”disciplină reprezentativă”. Dacă ar trebui să ne pregătim pentru un alt partid supus restructurării vom avea surpriza să constatăm că nu prea mai sunt partide în care să existe astfel de tulburări, dacă vom ignora mascarada din PNL, partid bicefal, ceea ce-i permite să fie, în 2016, fără cap, atâta timp cât următoarele alegeri la liberali sunt programate în 2017.

PSD (Liviu Dragnea), PNL (Alina Gorghiu și Vasile Blaga), PUNR (Gabriel Oprea), ALDE (Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin), MP (Traian Băsescu), UDMR (Kelemen Hunor) și, poate, ținând cont de valul de recrudescență naționalist PRM (Emil Streinu). Acestea sunt deocamdată partidele care contează, dintre care se vor alege a fi partide câștigătoare doar acelea care vor reuși să treacă linia de sosire în vară, dar și în toamnă adunând cel puțin 5% din votul electoratului. La locale, partidele își vor verifica potența electorală, dacă vor reuși să aibă sânge în instalație și vor merge în fața poporului sub propria lor siglă. Doar după aflarea rezultatului la locale se va pregăti meciul cel mare din toamnă.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button