Zahărul ar putea fi la fel de dăunător pentru creier ca stresul

Cu toţii ştim că limonada sau cola nu sunt bune pentru siluetă sau sănătatea dinţilor, dar un studiu recent condus pe cobai aduce noi informaţii în privinţa a cât de dăunătoare pot fi băuturile care conţin zahăr pentru creierul nostru, informează csid.ro.Schimbările care se observă în regiunea creierului care controlează comportamentul emoţional şi funcţiile cognitive au fost mai semnificative decât cele cauzate de stres la o vârstă  fragedă.Este cunoscut faptul că experienţele negative devreme în viaţă, cum ar fi stresul extrem sau abuzul, cresc riscul unei sănătăţi mintale slabe şi a afecţiunilor psihiatrice mai târziu în viaţă. Numărul evenimentelor traumatice (accidente, doliu, dezastre naturale, abuz fizic, sexual sau emoţional, violenţă domestică ) la care este expus un copil este asociat cu o concentraţie crescută a hormonului stresului, cortizolul.
De asemenea, există dovezi că abuzul în copilărie este asociat un un volum mai redus al creierului, iar cauza acestor modificări ar putea fi anxietatea, spun cei de la csid.ro.Într-un experiment în care au fost folosiţi cobai, s-a examinat dacă impactul stresului asupra creierului devreme în viaţă a fost agravat de consumul unor cantităţi mari de băuturi dulci, după înţărcare. Cobaii expuşi la stres în primele stadii ale vieţii erau mai mici după înţărcare, dar această diferenţă a dispărut în timp. Cobaii cărora li s-a dat zahăr au consumat  mai multe calorii în perioada în care s-a desfăşurat experimentul. Aceştia au fost urmăriţi până la vârsta de 15 săptămâni, apoi li s-a examinat creierul.
Stresul poat avea impact asupra sănătăţii mintale, mai ales asupra hipocampusului. Au fost studiate patru grupe de cobai – cobaii care nu a fost supuşi stresului, cobai cărora li s-au dat băuturi bogate în zahăr, cobaii expuşi la stres şi cei expuşi la stres care au consumat zahăr.