Breaking News

„CĂLĂTORIA MEA MULTICULTURALĂ” – 2016/Meserii tradiţionale ale minorităţilor

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, alături de partenerii săi, Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România, lansează a treia ediţie a proiectului Călătoria mea multiculturală, pentru a marca Ziua Internaţională a Limbii Materne. Proiectul îşi propune două secţiuni: un concurs dedicat elevilor şi un seminar intercultural pentru cadrele didactice. Concursul dedicat elevilor este cuprins în Calendarul concursurilor şcolare al  Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Echipe multietnice (reprezentanţi ai  minorităţilor şi majorităţii), formate din minimum  10 elevi,  vor fi implicate în desfăşurarea unor activităţi nonformale/practice, mese rotunde, dezbateri, ateliere practice în care îşi vor face cunoscute meseriile tradiţionale, ale minorităţii/minorităţilor din care provin şi vor transmite un mesaj factorilor responsabili pentru păstrarea patrimoniului cultural al fiecărei minorităţi. Activităţile se vor desfăşura în limba română şi se vor finaliza la fiecare nivel primar/gimnazial/liceal, cu o poveste/scenetă/ interviu sau film despre o meserie tradiţională.

Etapa judeţeană a concursului se va desfăşura în cadrul programului Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!, iar etapa naţională va avea loc la  Bistriţa Năsăud, în perioada 26-29 mai 2016.
Cadrele didactice coordonatoare, prezente la etapa naţională, vor participa la un seminar cu tema Interculturalitea – noi perspective în învăţământul românesc.

Derularea proiectului „Călătoria mea multiculturală”, care reprezintă un bun exemplu de multiculturalitate şi multilingvism, va contribui într-o mare măsură la dezvoltarea competenţelor transdisciplinare şi va pune în valoare învăţământul în limbile minorităţilor naţionale prin metode nonformale şi activităţi practice.

Conferinţa Generală UNESCO a proclamat Ziua Internaţională a Limbii Materne, în noiembrie  1999,  în scopul de a promova atât diversitatea lingvistică şi culturală, cât şi multilingvismul. Începând cu anul 2000, în fiecare an, pe 21 februarie, această zi este sărbătorită de toate instituţiile care militează pentru revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare.