Statele membre ale NATO au definit modalitățile operaționale ale misiunii lor navale contra traficului de migranți către Europa având ca punct de plecare coastele turce, a anunțat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat joi de AFP, Reuters și DPA.’Vom participa la eforturile internaționale de a tăia legăturile traficului și migrației ilegale în Marea Egee, pentru că această criză ne afectează pe toți’, a spus secretarul general al NATO.
Jens Stoltenberg a menționat că migranții salvați de navele NATO în Marea Egee vor fi retrimiși în Turcia și că Alianța Nord-Atlantică stabilește legături directe cu Frontex (Agenția europeană pentru managementul cooperării operaționale la frontierele externe ale Uniunii Europene).
După ce miniștrii apărării din NATO au decis, pe 11 februarie, să desfășoare nave în Marea Egee în cadrul eforturilor de combatere a traficului cu migranți, Atena a acuzat Turcia că încearcă să submineze acordul.
‘Navele noastre vor furniza informații Gărzii de coastă și altor autorități naționale din Grecia și Turcia. Acest lucru va ajuta la creșterea eficienței gestionării rețelelor de trafic ilegale. Forțele grecești și turcești nu vor opera în apele teritoriale și spațiul aerian ale celeilalte părți’, a afirmat Jens Stoltenberg.
El a precizat însă că nave din celelalte țări membre vor avea permisiunea să patruleze în apele teritoriale ale Greciei și Turciei.
Patru nave sub comandament german, având personal militar din Canada, Grecia și Turcia, au fost redirecționate săptămâna trecută către Marea Egee, venind dinspre alte zone ale Mediteranei.
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat marți că peste 100.000 de imigranți și refugiați au ajuns de la începutul anului în Grecia și Italia.
Astfel, din totalul de 104.832 de imigranți și refugiați, 97.325 au ajuns pe insulele grecești (comparativ cu 3.952 în aceeași perioadă a anului trecut), iar 7.507 au ajuns în Italia (comparativ cu 7.882 pentru același interval din 2015). Un număr de 413 imigranți și refugiați și-au pierdut viața în aceeași perioadă, „ruta pe care se înregistrează cele mai mult victime fiind în continuare cea din estul Mediteranei, dintre Turcia și Grecia, unde au fost contabilizate 321 de decese”, a precizat OIM.
Conform unui comunicat al OIM, 35.132 de imigranți au ajuns în insulele grecești numai în luna februarie. Aproape jumătate dintre aceștia (48%) provin din Siria, conform autoritățile elene. 25% sunt originari din Afganistan și 17% din Irak.