Bucureștiul și Budapesta, pe listele marilor investitori în retail în 2016; randamentele investiționale vor continua să scadă

Factorul esențial care va influența piața imobiliară este, în 2016, consumul, Bucureștiul și Budapesta fiind pe listele marilor investitori în retail, conform unui studiu al unei companii de consultanță imobiliară, remis marți AGERPRES.

Creșterea consumului a determinat un val de dezvoltări — formule de retail și depozite logistice impulsionate de creșterea cererilor jucătorilor din comerțul online, arată raportul CBRE ‘CEE Market Outlook 2016’ privind previziunile pe acest an în Europa Centrală și de Est. Apetitul pentru consum a dus deja la creșterea cifrelor de afaceri și a stabilizat veniturile operaționale ale proprietarilor de spații din retail. Pe lângă destinațiile tradiționale, cum ar fi Praga și regiunile din Polonia, București și Budapesta vor fi pe listele investitorilor. Deoarece investițiile în proprietăți de calitate nu arată semne de încetinire, este de așteptat ca randamentele investiționale (yields) să continue să scadă, dincolo de nivelurile atinse în 2007, însă ritmul compresiei va fi mai lent decât in 2015, creșterea de capital va fi realizată mai ales prin comprimarea randamentelor investiționale și mai puțin prin creșterea chiriilor. Chiar în contextul comprimării randamentelor investiționale, acestea vor continua să fie mai atractive decât obligațiunile de stat, ceea ce va face ca investițiile imobiliare să rămână o alternativă solidă pentru investitorii instituționali. Cererea pe piețele de birouri este la niveluri record, impulsionată de companiile din IT și cele de servicii externalizate, majoritatea lor fiind multinaționale. Potențialul de spații de birouri pentru întreaga regiune este la niveluri relativ scăzute, cu două excepții — Varșovia și București. Varșovia are peste 670.000 de metri pătrați de spații de birouri anunțate a fi livrate în următorii doi ani, ceea ce reprezintă 15% din suprafața totală de spații de birouri. Bucureștiul are o raport procentual chiar mai ridicat, 21% din totalul spațiilor de birouri disponibile, ceea ce ar putea influența nivelul chiriilor nete efective și rata de ocupare. Începutul lui 2016 este marcat de optimismul pieței de retail și de creșterea încrederii consumatorilor, estimează analiștii CBRE. Dată fiind aglomerarea pe anumite piețe de retail, potențialul de spații este limitat în regiunea central și est-europeană. Doar în trei capitale sunt prevăzute a fi inaugurate noi centre comerciale în 2016 — București, Kiev și Varșovia, cu un stoc de spații noi pentru 2016 de aproximativ 72.000 de mp. Pe ansamblu, 2015 a fost un an excepțional pentru sectorul industrial, operatorii logistici din retail beneficiind de creșterea cererii consumatorilor, manifestată atât în comerțul tradițional cât și în cel online. Toate piețele locale au înregistrat creșteri în ultimii 10 ani, în unele sectoare fiind chiar de 65%. Pe piața dezvoltatorilor, anticipăm o limitare a construcțiilor speculative, piețele fiind dominate de formulele de construcții la cerere. Excepția de la regula este Polonia, unde aproximativ 900.000 de mp de spații logistice sunt în construcție la începutul acestui an.