CSID: 9 simptome ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori
Poţi spune multe lucruri despre cancer, dar niciunul dintre ele nu este pozitiv. Înşelător este cu siguranţă unul dintre ele tocmai pentru că poate avea simptome care pot fi confundate cu alte probleme de sănătate. Ai febră? Ai răguşit? Nu pare a fi o problemă gravă, dar nu trebuie exclusă posibilitatea că acestea ar putea fi semnul unei boli mai grave.“Le spun pacienţilor mei că dacă prezintă simptome neobişnuite, care persistă, sunt frecvente sau care cauzează durere ar trebui să consulte un medic pentru a afla cu siguranţă care este problema de sănătate”, explică medicul oncolog Elwyn Cabebe. Unele tipuri de cancer nu prezintă niciun simptom sau acestea sunt vizibile abia în stadiu avansat, motiv pentru care screeningul pentru depistarea cancerului este foarte important.Testele standard precum mamografiile, teste CT, CAT şi radiografiile sunt esenţiale pentru detectarea cancerului. Pe lângă aceste investigaţii medicale, doctorii recomandă să şi câteva schimbări în stilul de viaţă precum renunţarea la fumat sau reducerea consumului de alcool pentru a reduce riscul de cancer.
1. Scăderea neintenţionată în greutate
Potrivit Societăţii Americane de Cancer, unul dintre primele semne ale cancerului ar putea fi scăderea inexplicabilă sau neplanificată a 4-5 kilograme. Scăderea în greutate s-ar putea datora reducerii masei musculare şi slăbiciunii pe care o resimte organismul care încearcă să riposteze împotriva bolii. Acest simptom este un indicator bun în cazul cancerului pancreatic sau celui esofagian.
2. Modificarea inexplicabilă a tranzitului intestinal
Diareea, constipaţia, scaun modificat sau tulburări la nivelul stomacului asemănătoare celor din gripă – toate acestea sunt simptome pe care trebuie să le verificaţi. Un alt semn este apariţia sângelului în scaun (aspectul sângelului poate varia de la roşu aprins, până la roşu închis sau chiar negru, când sângele a fost digerat). Deşi aceste simptome ar putea indica alte probleme ale tranzitului intestinal (polipi intestinali sau infecţii ale stomacului), ar putea fi şi semne ale cancerului de colon în stadiu incipient. Riscul de cancer colorectal este mult mai mare după vârsta de 60 de ani şi poate evolua mult timp fără simptome.
3. Febră
Febra este deseori răspunsul natural al organismului la o infecţie sau boală. Şi deşi stările de febră pot fi rar semne ale cancerului, ele sunt frecvent întâlnite la pacienţii care suferă de cancer – în special dacă boala sau tratamentul acesteia afectează sistemul imunitar. Doctorii nu ştiu încă de unele tipuri de cancer cauzează febră în timp ce altele nu. O posibilă explicaţie ar putea fi faptul că febra este cauzată de o toxină produsă de tumoare. Poţi avea febră zilnic sau pot trece săptămâni fără să fii afectat. Febra poate fi un semn precoce al cancerului de sânge, cum ar fi leucemia sau limfom.
4. Tuse persistentă
În cazul unei răceli sau a gripei sezoniere, o tuse persistentă poate părea ceva normal. Dacă nu prezentaţi alte simptome ale răcelii şi gripei, este recomandat să consultaţi un medic. Un alt motiv de îngrijorare este o tuse persistentă pe care aţi încercat să o trataţi, dar nimic nu pare a funcţiona. Dacă tusea estte însoţită de dureri persistente în piept şi sânge. Infecţiile respiratorii de sezon şi cancerul pulmonar debutează cu acelaşi simptom: tusea. Cancerul pulmonar se manifestaă prin tuse persistentă, hemoptizie (eliminarea de sânge prin tuse, chiar în cantităţi mici), durere toracică, dispnee, oboseală, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare.
5. Dureri inexplicabile
Durerea este în general un semn că este ceva în neregulă cu organismul tău şi asta poate însemna mai multe lucruri. Atunci când ductul pancreatic este blocat de o tumoră, acidul produs de pancreas pentru a ajuta în procesul de digestie se întoarce şi distruge pancreasul, explică doctorul Mehmet Oz. Acest lucru poate să cauzeze dureri abdominale care radiază adesea în spate. Dacă durerile nu dispar după mai multe tratamente ar putea fi un simptom al cancerului. Dureri de spate pot fi un simptom de cancer al colorectal sau ovarian. O durere de cap îndelungată care nu cedează la tratamente obişnuite poate fi un semn al cancerului la creier.
6. Sângerări neobişnuite
Sângerările neobişnuite sau descărcari de gestiune la nivelul mai multor zone din organism pot fi un semnal de alarmă şi un astfel de simptom poate fi identificat atât la stadiile incipiente cât sau în cele finale ale cancerului. Societatea Americană de Cancer explică fiecare tip de sângerare şi ce ar putea însemna pentru diferite zone ale organismului.
- Sângerare rectală: cancer colorectal (colon şi rect)
- Sângerare în urină: cancer uterin şi de prostată
- Sângerare la nivelul sânului : cancer de sân
- Sângerare la tuse: cancer de plămâni
7. Oboseală
Potrivit Societăţii Americane de Cancer nu se ştie cu exactitate ce anume cauzează oboseala. Dar oboseala sau oboseala cronică care nu se îmbunătăţeşte cu odihna este unul dintre cele mai des întâlnite simptome ale cancerului. În cazul cancerului de colon şi de stomac, senzaţia de oboseală poate edriva din pierderea de sânge. Alte semne ale cancerului asociate cu oboseala: probleme de concentrare, stare de slăbiciune, irascibilitate şi incapacitatea de finaliza sarcini de zi cu zi.
8. Leziuni care nu dispar
Aceste simptome apar cel mai des la nivelul pielii sub forma unei aluniţe sau a unei leziuni care nu se vindecă. Un nod în gură, ulceraţii ale buzelor, limbii sau interiorul gurii, care nu se vindecă în decurs de câteva săptămâni pot fi semne ale cancerului oral. Aceste elemente pot fi un semnal de alarmă pentru persoanele care fumează, mestecă tutun sau consumă alcool în exces. Alte lucruri la care trebuie să fiţi atenţi sunt pete albe la nivelul gurii şi a limbii. Aceste pete pot indica leucoplakia orală, modificări precanceroase care pot evoluat în cancer de gură dacă nu este tratată corespunzător.
9. Noduli sau modificări ale pielii
O modificare a mărimii sau formei, o forfetare sau îngroşare a sânului, o descărcare de gestiune de la nivelul mamelonului sunt semnale de alarmă. Nodulii găsiti în ganglionii limfatici situati în axile sau clavicula pot indica, de asemenea, cancer de sân. Asociaţia Americană de Cancer notează că noduli cancerigeni pot apărea şi in testicule, ganglioni limfatici sau alte ţesuturi ale corpului. O pată, o rană sau o aluniţă care îşi schimbă mărimea, forma, culoarea sau textura pot fi semne ale cancerului de piele sau melanomul. Dacă zona nu se vindecă în cel mult 4 săptămâni este imperativ să consultaţi un doctor. Pe lângă cancerul de piele, modificări ale aspectului pielii pot semnal şi alte tipuri de cancer. De exemplu, îngălbenirea pielii şi a ochilor (icter) pot semnala cancerul pancreatic