Modificări în regulamentul pentru obținerea permisului de conducere

Conducătorii de vehicule vor beneficia de examinare medicală în baza unor reglementări noi. Potrivit Proiectului hotărârii Guvernului, au fost introduse modificări pentru conducătorii de vehicule, care suferă de afecţiuni oftalmologice, diabet zaharat, epilepsie sau sindromul de apnee în somn, etc.Prevederile respective reglementează normele medicale, în dependenţă de formele şi frecvenţa manifestării maladiilor, precum şi stipulează situaţiile în care este admisă conducerea vehiculului pentru aceste persoane.

Câteva modificări:

– Adeverința medicală eliberată persoanelor considerate apte pentru a conduce un vehicul este valabilă pentru o perioadă de 10 ani, dacă acesta nu a atins vârsta de 65 de ani și de doar trei ani pentru situațiile în care vârsta acestuia este de 65 de ani și mai mult.

– Capacitatea vizuală a viitorului șofer va fi apreciată nu doar în condiții obișnuite, dar și în condiții de luminozitate redusă. va fi analizat și câmpul vizual al persoanei, sensibilitatea la lumină și la contraste.

–  „Nu se admit pentru conducere candidații sau conducătorii de vehicul cu tulburări ale ritmului cardiac.” Anterior era stabilit că cei cu tulburări GRAVE ale ritmului cardiac sunt inapți să conducă vehiculul.

– Candidații sau conducătorii de vehicule care suferă de diabet zaharat trebuie să posede un document ce certifică prezența diabetului, metodele de tratament aplicate și să respecte recomandările medicului. (A fost modificată întreaga secțiune referitoare normelor ce trebuie întrunite de persoanele ce au diabet zaharat).

– A fost modificată întreaga secțiune cu referire la normele pe cere trebuie să le respecte persoanele cu afecțiuni neurologice.

– A fost modificată și lista codurilor restricțiilor cu caracter medical.

Autoritatea medicală competentă va decide în cadrul unei Comisii specializate aptitudinea persoanei pentru conducere, menționând, la necesitate, în adeverința medicală restricțiile cu caracter medical și termenul de valabilitate a adeverinței.În nota informativă a actului se mai scrie că Hotărârea de Guvern a fost elaborat în contextul liberalizării regimului de vize şi liberei circulaţii în spaţiul european, care invocă necesitatea stringentă de racordare a legislaţiei naţionale în domeniul siguranţei rutiere în corespundere cu recomandările şi cerinţele Directivelor Europene.