Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal, își deschide primăvara internațională cu o serie de trei concerte care vor fi susținute la București, la Ateneul Român, pe 12 martie, la Ruse pe 13 martie și la Chișinău pe 15 martie, au anunțat violoncelistul Marin Cazacu și dirijorul, într-o conferință de presă susținută joi la sediul ICR. Repertoriul celor trei concerte va cuprinde Theodor Rogalski — „Trei dansuri românești”, Richard Wagner — „Preludiu” și „Moartea Isoldei” din Tristan și Isolda, precum și Richard Strauss — „Suită din Der Rosenkavalier”, op. 59, la care se va adăuga, în debutul spectacolelor, „Variațiuni pe o temă rococo op. 33 pentru violoncel și orchestră” de Ceaikovski, interpret — tânărul violoncelist Andrei Ioniță, câștigător al Concursului Internațional „Ceaikovski” din 2015. „Repertoriul este, probabil, unul dintre cele mai frumoase programe pe care le pregătim pentru melomanii din cele trei țări. (…) Este un program foarte — foarte romantic, pe placul oricărui meloman și va scoate emoția din orice piatră, vă garantez acest lucru”, a declarat violoncelistul Marin Cazacu. El a precizat că Andrei Ioniță va fi solistul orchestrei la toate cele trei concerte. „Andrei Ioniță este solistul nostru la toate cele trei evenimente. Noi suntem încântați de acest lucru. În viitor avem și alte proiecte alături de el și împreună cu el. El va participa la toate cele trei concerte și programul va fi identic în toate cele trei locuri”, a mai spus Cazacu.
Dirijorul Cristian Mandeal a afirmat că plăcerea de a lucra cu o orchestră tânără „este neprețuită”. „Sunt momente pe care le trăiesc numai în mijlocul unei astfel de orchestre, fiindcă ei sunt un fel de burete, un burete doritor de a strânge cât mai multă sevă și nu cred că există ceva mai frumos pentru un dirijor decât să transmită ceea ce are”, a subliniat Mandeal. Prezent la conferința de presă, președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, a anunțat că și anul acesta ICR este în măsură să semneze un nou parteneriat cu Orchestra Română de Tineret. Potrivit lui Boroianu, Orchestra Română de Tineret va continua reprezentațiile în această vară cu concerte la Milano și la Berlin.
Marin Cazacu a menționat că repertoriul concertelor următoare va fi diferit de programul concertelor de la București, Ruse și Chișinău, printre piesele care vor fi interpretate aflându-se lucrări de George Enescu, Mendelssohn Bartholdy și Serghei Prokofiev, Georg Ligeti, Antonin Dvorak. „În vară vom cânta cu totul altceva. La Milano vom merge cu altă configurație, și orchestrală și repertorială, unde vor fi lucrări de George Enescu, Mendelssohn Bartholdy și Serghei Prokofiev, după aceea la Festivalul ‘Gustav Mahler’ vom cânta Georg Ligeti, Antonin Dvorak, iar la Berlin, împreună cu Andrei Ioniță, vom cânta Suita I de George Enescu. El va repeta alături de noi ‘variațiunile rococo’ de Ceaikovski și în partea a doua vom cânta cea mai potrivită suită pentru tineri, Suita Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev”, a mai spus Cazacu. Orchestra Română de Tineret a fost înființată în anul 2008 de doi mari artiști — violoncelistul Marin Cazacu și dirijorul Cristian Mandeal. Proiectul „Orchestra Română de Tineret — spirit enescian și tradiție europeană” a pornit din necesitatea racordării tinerei generații de muzicieni români la exigențele și aspirațiile artistice europene. În anul 2015, Orchestra Română de Tineret a deschis Festivalul Internațional George Enescu.