Cauza îmbolnăvirii copiilor din Fetești este carnea consumată, a declarat duminică dr. Mihaela Bălgrădean de la Spitalul „Marie Curie”, precizând că doar pentru unul dintre pacienți a fost nevoie de dializă. Ea a susținut că bacteria se găsește, în principal, în alimente iar în cazul celor doi copii — o fetiță de 6 luni și un băiețel de 7 luni—, carnea a fost cea care a dus la îmbolnăvire.
”Este vorba de un băiețel și o fetiță, fiecare a consumat într-un fel carne — primul supă cu piciorușe de pui fierte, al doilea sarmale. (…) Lucrurile sunt clare: carnea este de vină. Dacă nu ne gândim că boala se leagă de felul în care le dăm să mănânce copiilor, cum le dăm să mănânce — aici sunt începuturile bolii. (…) Nici nu mai contează de unde provenea carnea. E foarte grav că un copil de 7 luni primește carne. Nu trebuia să o primească sub nicio formă. (…) Cel care a primit supă, copilul de 6 luni, evoluează bine, nu are nevoie de dializă. A făcut perfuzii, i-a administrat medicație. (…). Al doilea este grav și a început procedura de dializă de ieri (n.r. — sâmbătă). Este stabilizat hemodinamic, se află pe secția de nefrologie și va primi toate terapiile necesare”, a explicat medicul.
În privința sechelelor cu care ar putea rămâne copiii, ea a arătat că aceștia vor fi monitorizați și a reafirmat importanța alimentației și a modului în care este preparată hrana.
”O să-i urmărim pe parcurs, dar trebuie să insistăm asupra începuturilor bolii, contează ce primesc ca alimentație, cum este spălată carnea, cu ce apă se spală fructele și legumele, ce fel de lapte consumă — pasteurizat sau nu. Toate contează, până la urmă, și proveniența lor. Este vorba de educație sanitară”, a subliniat dr Bălgrădean, adăugând că poate o anchetă ar trebui făcută ”în familie”.
În ceea ce privește starea de sănătate a băiețelului din Mioveni, medicul a spus că în cursul săptămânii care urmează va fi supus unui examen de rezonanță magnetică.
”Băiețelul din Mioveni e foarte bine, are o stare bună și în cursul săptămânii va fi supus unui examen de rezonanță magnetică”, a afirmat medicul.
Doi copii din Fetești, diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic (SHU), au fost internați vineri seară în Secția de nefrologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”, a anunțat sâmbătă Ministerul Sănătății.
„Este vorba despre un copil de șase luni care a fost transferat de la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului ‘Alfred Rusescu’ și care are o formă incompletă de SHU. Copilului i s-a depistat verotoxină pozitivă și este confirmat cu E-Coli O26, dar nu necesită dializă peritoneală. Celălalt copil este în vârstă de șapte luni, cu o formă severă de SHU și va începe în cursul zilei de astăzi procedura de dializă peritoneală”, a precizat Direcția de presă, afaceri europene și relații internaționale a MS.