Zgonea: Nu există o rețetă miraculoasă pentru eliminarea riscurilor incidentelor informatice; suntem datori să identificăm soluții

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat joi că nu există o „rețetă miraculoasă” pentru eliminarea riscurilor incidentelor informatice, punctând că trebuie identificate soluții în acest caz.

„În mediul complex în care trăim astăzi nu există nicio rețetă miraculoasă de eliminat posibilele riscuri la care suntem expuși. (…) Suntem datori să identificăm soluții viabile pentru prevenirea unor astfel de situații sub raport legislativ, instituțional și organizatoric, printr-o mai bună exploatare a potențialului tehnologiei informației și a comunicării, dar și prin favorizarea inovării, creșterea economică și progresul național. Un răspuns inadecvat la incidentele informatice poate duce la pierderea încrederii consumatorilor, prejudicierea materială a serviciilor și periclitarea securității naționale”, a afirmat Zgonea, la dezbaterea „Securitatea cibernetică — de la protecția individului la securitatea națională”, organizată la Parlament de Comisia pentru afaceri europene în parteneriat cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos. El a subliniat că securitatea cibernetică reprezintă un subiect important și complex.

„În fiecare minut există atacuri asupra sistemului de date, asupra sistemelor de comunicații. Este o realitate pe care trebuie să o confruntăm, contracarăm și să o prevenim”, a spus Zgonea. Președintele Camerei Deputaților a menționat că internetul influențează viața, dar creează și vulnerabilități și insecuritate la adresa utilizatorilor. „Instituțiile statului sunt într-o situație delicată, nu pot întotdeauna proteja tot, fiindcă aceste platforme sunt vitale”, a arătat el, punctând că pagubele provocate de programele de spionaj cibernetic sunt din ce în ce mai extinse. Valeriu Zgonea a precizat, de asemenea, că asigurarea securității cibernetice implică eforturi obligatorii. „Una dintre cele mai delicate chestiuni pe care o spun de 15 ani: nu suntem în stare să evaluăm strategii și planuri de acțiune în timpul lor, astfel încât să vedem dacă în mijlocul perioadei pe care ne-am asigurat-o pentru implementarea unei strategii suntem pe drumul cel bun. Trebuie să facem acest lucru într-o manieră deschisă, efectivă și eficientă, ca orice analiză”, a adăugat Zgonea. La rândul său, președintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul Ana Birchall, a subliniat necesitatea adoptării unei legi a securității cibernetice. „Cred că prin adoptarea acestei legi România va transmite semnale puternice de racordare la realitățile internaționale, demonstrând că este pe deplin conștientă că pentru abordarea eficientă a provocărilor și oportunităților spațiului cibernetic este necesară o armonizare cu demersurile similare ale statelor europene”, a afirmat Birchall. Concluziile dezbaterii, potrivit președintelui Comisiei pentru afaceri europene, vor fi prezentate președinției olandeze a Consiliului UE, cu solicitarea de a menține și promova securitatea cibernetică drept temă prioritară pe agenda Uniunii Europene.