Cum tratăm întinderile musculare

Întinderile musculare se produc cel mai adesea atunci când ne solicităm în mod excesiv muşchii sau ligamentele. O întindere musculară apare mai ales în situaţiile în care muşchii nu au fost încălziţi în prealabil. Simptomele care îţi pot indica o întindere de acest gen sunt durerea localizată, tumefierea sau apariţia de echimoze locale. Contrar a ceea ce se crede, întinderile musculare nu sunt specifice doar atleţilor. Ele pot apărea la orice persoană care practică un sport sau pur şi simplu îşi folosesc muşchii în mod excesiv.

Există şi alţi termeni cunoscuţi pentru întinderile musculare de tipul crampelor musculare sau aspasmelor musculare. Cel mai adesea, întinderile musculare şi articulare se vindecă în câteva săptămâni. În cazul în care se produce o ruptură a ligamentelor sau fibrelor musculare este necesară evaluarea medicală şi tratamentul de specialitate.

Există situaţii când întinderile musculare pot apărea şi din motive ocupaţionale şi nu ca urmare a practicării unui sport. Exemple în acest sens pot fi poziţiile necorespunzătoare adoptate la locul de muncă pentru perioade de timp îndelungate. O astfel de poziţie incomodă a corpului poate favoriza apariţia întinderilor musculare la nivelul gâtului, umerilor şi chiar la nivelul spatelui.

Simptomele întinderii musculare se pot manifesta la nivelul părţii posterioare a gambei, inferior de genunchi prin redoare şi crampe la 2-5 zile după injurie.

Tratamentul pentru întinderile musculare include:

 

  1. Odihna – se recomandă ca după ce a avut loc o întindere musculară, persoana respectivă să nu efectueze nicio mişcare bruscă a părţii corpului care a fost afectată.
  2. Aplicarea de gheaţă – imediat după ce s-a produs întinderea musculară este indicată aplicarea de gheaţă timp de 20 de minute. Pentru prevenirea unor complicaţii este bine să înlocuieşti gheaţa la fiecare 4 ore pe parcursul următoarelor 2 zile. De asemenea, este bine să înfăşuraţi gheaţa într-un prosop.
  3. Compresa aplicată local  peste membrul afectat
  4. Ridică membrul afectat!

 

În unele cazuri pentru întinderile musculare se apelează şi la administrarea de antiinflamatori nesteroidieni care sunt utili pentru oprirea inflamaţiei şi a durerii.