Consumul ridicat de sodiu si aportul insuficient de potasiu contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale

Un consum ridicat de sodiu mai mare de 2 grame/zi (echivalentul a 5 g sare/zi sau o linguriță de ceai) și un aport insuficient de potasiu (adică mai puțin de 3,5 g/zi) contribuie la apariția hipertensiunii arteriale și la creșterea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cei mai mulți oameni consumă prea multă sare, subliniază OMS. Mai precis, un om consumă, în medie, 9-12 grame pe zi de sare, adică de două ori peste nivelul maxim recomandat.

Consumul unei cantități de sare mai mică de 5 grame pe zi sau consumul de sodiu mai mare de 2 g/ zi pentru adulți ajută la reducerea tensiunii arteriale și a riscului apariției bolilor cardiovasculare, accidentului vascular cerebral și atac de cord, precizează specialiștii OMS.Astfel, aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an, dacă la nivel global consumul de sare ar fi redus la nivelul recomandat.

Glutamatul de sodiu, folosit ca un condiment în multe părți ale lumii, conține o cantitate ridicată de sare. OMS mai precizează și că sursele alimentare cu un nivel de sare ridicat pot proveni din alimentele prelucrate, cum ar fi preparatele gata pregătite, carnea procesată cum ar fi baconul, șunca și salamul, brânza, gustările sărate și chiar tăițeii din supele instant. De asemenea, cantități mari de sare peste nivelul recomandat se mai găsesc și în pâine și produsele din cereale prelucrate. Sarea se mai regăsește și în bulion și sosul de soia, sosul de pește și multe alte alimente.

Reducerea consumului de sare a fost identificată ca fiind una dintre cele mai rentabile măsuri pe care autoritățile implicate în asistență medicală o pot lua pentru a îmbunătăți rezultatele de sănătăte a populației. O astfel de măsură cheie, adică de reducere a consumului  de sare, va adăuga un an în plus de viață sănătoasă și totodată, va implica o scădere sub venitul mediu anual a costurilor de acordare de îngrijiri de sănătate, precizează OMS.

Statele membre ale OMS au fost de acord să reducă aportul de sare al populației la nivel mondial cu aproximativ 30% până în anul 2025.