SEMINȚE DE MĂRAR ȘI PĂTRUNJEL
Există un paradox pe care nu încercăm să ni-l explicăm, chiar și numai pentru că suntem prinși în această hipnoză a comunicării. Față de acum două decenii, de exemplu, lumea are șansa de a comunica mult mai rapid, uneori fiind chiar interactivi întâmplarea ce se vrea a fi povestită, folosindu-ne de spațiul online.
Să nu uit un alt paradox, acela prin care acest spațiul online, considerat a fi la mare căutare, foarte invaziv și expansiv, atacă pe fond comunicarea, transformându-ne într-un infinit de insule ale singurătății, încurajând solilocviul ca formă de ”vorbire”, de comunicare. În jurul nostru se așterne una dintre cele mai apăsătoare tăceri, chiar dacă între noi comunicăm cu viteze greu de imaginat acum două decenii. Rețelele de socializare, armate cu paginile online ale mass media, dar și cu blogurile personajelor publice, fie că ele sunt din spațiul politic, sau din toate spațiile profesionale care ne-ar putea interesa, construiesc astăzi o infrastructură dinamică, greu de ignorat, care pur și simplu ne oferă posibilitatea de a reacționa în timp real și util, față de mersul vieții cotidiene, cu întâmplările ei, cu dezastrele ei sau realizările obținute întru beneficiul lumii, țării, orașului, cartierului sau pur și simplu casei în care trăim.
Fără ca să ne dăm seama informația a ajuns să ne domine, să ne scrie agenda zilei, să ne întoarcă din drum, să ne schimbe biletele de avion, să ne scoată din tiparele unei vieți tihnite, dinamizându-ne nu numai respirația, cât mai ales și viața de zi cu zi. Devenim mai agitați, mai participativi față de ceea ce se întâmplă nu neapărat doar cu noi, cât mai ales cu comunitatea în care trăim (ca o reacție directă) sau cu lumea în care trăim, în care începem să ne considerăm pagube colaterale.
Reușim, astfel, să eliminăm sau să minimalizăm, din ce în ce mai mult, timpul de așteptare, timpul ce se scurge de la întrebare la răspuns. Reacția noastră este instantanee, atâta timp cât nu mai trebuie să așteptăm jurnalul de știri de la ora 20, pentru a afla ce s-a întâmplat în acea zi în lume, țară, oraș, cartier sau chiar în blocul în care trăim, doar pentru a avea unde să dormim, atâta timp cât suntem din ce în ce mai antrenați în trepidația unei zile de muncă. Astăzi primim informații din secundă în secundă, din breaking news în breaking news. Suntem pur și simplu bombardați de știri, care mai de care mai ”senzaționale”, mai ”cutremurătoare”, mai ”bombă”. Conducători politici ai țării au fiecare blog-ul lor, prin care comunică atât deciziile luate pentru țară, ce le vom găsi mai apoi în Monitorul Oficial, cât și comentarii sau replici date altor șefi de stat sau pur și simplu poporului român. Mass media nu ezită să-și construiască sumarul zilei ”răsfoind” astfel de pagini online, aducându-le în prim planul interesului public prin intermediul credibilității publicației respective.
Astăzi un simplu smartphone este suficient pentru a avea la tine și televiziunea de știri și paginile de ziar, care te interesează și postul de radio în care ai încredere. Ești conectat 24 de ore din 24 la evenimentele zilei, față de care, de această dată, ai posibilitatea să postezi reacțiile tale, comentariile tale, poți să-ți faci auzit în direct punctul tău de vedere. Nu mai ești un simplu consumator de știri, de informații, devii, la rândul tău, un furnizor de puncte de vedere, de informații.
Imensa cantitate de informații, care este astăzi vehiculată prin explozia de gadget-uri din ce în ce mai performante, din ce în ce mai reduse ca dimensiuni și mai complexe ca funcții, ne face să fim pur și simplu sclavii acestor minuni ale tehnicii, dar și ale setei de a ști cât mai multe lucruri, indiferent de domenii, indiferent de mesaje, astfel încât nimic din ce se întâmplă în această lume să nu ne fie străin, să nu aibă o relație directă cu explozia noastră de interes și curiozitate.
”Bistriţeanul Tiberiu Uşeriu a câştigat cel mai greu ultra maraton de pe planetă, desfăşurat dincolo de Cercul Polar. Acesta a reuşit performanţa incredibilă de a alerga 566 de kilometri la minus 47 de grade Celsius”. Aceasta este știrea. Înainte ca să existe reacții din mediul privat, președintele României, Klaus Iohannis, postează pe Facebook un gând pe care, altădată, l-ar fi transmis țării doar prin organizarea unei conferințe de presă la Cotroceni:
„Îl felicit pe Tiberiu Ușeriu pentru reușita deosebită obținută în cadrul Maratonului Arctic. El a dus steagul și numele României pe primul loc în această competiție. Un astfel de rezultat, obținut în condiții extreme datorită perseverenței și ambiției cu care s-a pregătit, este demn de aprecierea și respectul nostru. Felicitări campionului nostru!„.
Quod erat demonstrandum! Trebuie, în continuare să știm ce vom face cu informația primită atât de repede, gândindu-ne înainte de a reacționa la Fetița cu chibrituri sau la joaca cu grenadele găsite în grădină, pe când ne pregăteam să punem seminţe de mărar și de pătrunjel.