Tratamentul minim invaziv in arteriopatia diabetica: o solutie eficienta in vederea reducerii amputatiilor cauzate de diabet
Diabetul zaharat are un impact extins la nivel populațional, prevalența afecțiunii, la nivel mondial, ajungând la circa 9% în 2014, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Atunci când diabetul zaharat evoluează sau nu este corect controlat sau este decompensat, apar frecvent complicații ale acestei boli, precum neuropatia diabetică, piciorul diabetic, boala arterială periferică la piciorul diabeticului,retinopatia diabetică sau nefropatia diabetică.
În ceea ce privește arteriopatia diabetică sau boala arterială periferică la piciorul persoanei cu diabet, specialiștii atrag atenția că această complicație apare la 4,3% dintre diabeticii cu vârsta cuprinsă între 30-59 de ani. Mai mult, persoanele cu arteriopatie diabetică au un risc de 10-15 ori mai mare de a dezvolta în 10 ani o boală coronariană severă față de cele care nu prezintă această complicație.
Pentru tratarea bolii arteriale periferice se poate apela la tratamentul minim invaziv. Această procedură constă într-o explorare endovasculară prin care se montează sau nu stenturi (proteze care mențin vasul de sânge deschis) pe arterele periferice și în urma căruia se (re)obține vascularizația la nivelul arterelor periferice afectate.
Specialiști în diabet, chirurgie generală, chirurgie plastică, chirurgie vasculară, ortopedie și radiologie intervențională au adus în prim-plan problematica bolii arteriale periferice la piciorul persoanei cu dibet – de la prevenție la tratamentul minim invaziv, în cadrul primului workshop&hands-on dedicat acestei proceduri, desfășurat în România, la Suceava.
Beneficiile tratamentului minim invaziv din punct de vedere al calității vieții persoanelor cu diabet, care prezintă complicații arteriale la nivelul membrelor inferioare sunt majore, potrivit medicilor.
„Se merge tot mai jos, pe artere tot mai mici, la care înainte, obstrucția lor însemna pierderea piciorului pentru pacienți. Acum acest lucru poate fi rezolvat, corectat și pacienții aceștia pot în continuare să ducă o viață relativ normală”, a explicat conf. dr. Ioan Vereșiu, PreședinteleSocietății de Neuropatie Diabetică – NeuroDiab.
Pentru îngrijirea pacientului cu o boală arterială periferică a piciorului sau care prezintă complicații ale diabetului – precum piciorul diabetic– este nevoie de un podiatru, adică un specialist care să evalueze factorii de risc de la nivelul picioarelor, care să efectueze un screening de neuropatie, prin testarea sensibilităţilor şi screening pentru arteriopatie, prin indicele gambă-braţ, precizează Dr. Norina Gâvan, PreședinteleAsociației de Podiatrie.
„Din punct de vedere al podiatrului, îngrijirea persoanei cu diabet este esențială. Podiatrul este cel care trebuie sau ar trebui să facăscreening-ul de picior diabetic, este cel care face prevenție de picior diabetic, este cel care face tratamentele sau îngrijirea de fapt conservativă a picioarelor la pacienții cu diabet; este cel care face educație pacientului cu diabet, este cel care identifică diverși factori de risc la nivelul piciorului persoanelor cu diabet și fără discuții în echipa din care trebuie să facă parte este cel care ar trebui să facă multe trimiteri la ceilalți colegi de echipă, fiecare cu rolul lui specific”, a explicat aceasta.
Pentru o îngrijire optimă a pacientului cu picior diabetic sau cu boală arterială periferică a piciorului diabeticului este nevoie de o echipă multidisciplinară, echipă din care face parte și radiologul intervenționist care are rolul de a diagnostica și trata în același timp patologia arterială determinată de complicațiile diabetului.