Președintele chinez începe o vizită în Cehia, pe fondul protestelor opoziției și activiștilor pentru drepturile omului de la Praga

Președintele chinez Xi Jinping începe luni o vizită de stat de două zile în Cehia, destinată în principal promovării relațiilor comerciale și construirii unui parteneriat strategic între cele două țări, transmite Reuters. Președintele ceh Milos Zeman este promotorul întăririi relațiilor cu China și Rusia, după alegerea sa în 2013. Vizita lui Xi Jinping, prima a unui președinte chinez în Cehia, va include participarea la un forum de afaceri și semnarea unor acorduri de investiții chineze în statul central-european. China este cel de-al treilea partener comercial al Cehiei, valoarea schimburilor cifrându-se la aproximativ 21 miliarde de dolari. „Părțile chineză și cehă ar trebui să-și crească fără întârziere nivelul relațiilor reciproce, să le privească dintr-un punct de vedere strategic și o perspectivă pe termen lung”, afirma Xi Jinping într-un articol publicat sâmbătă în cotidianul ceh Pravo. Beijingul a apreciat foarte mult prezența șefului statului ceh la ampla paradă militară din septembrie trecut, care a marcat 60 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Milos Zeman a fost singurul lider occidental care a asistat la manifestările de la Beijing. În cursul zilei de luni, Milos Zeman îl va avea oaspete pe Xi Jinping la reședința sa prezidențială din afara capitalei, președintele chinez urmând să fie primul înalt demnitar străin care va primit acolo. Tratamentul special de care va avea parte președintele chinez a declanșat proteste din partea opoziției, care a comparat această primire cu cea rezervată liderilor sovietici în vremea Războiului Rece.
Sâmbătă, zeci de steaguri ale Chinei instalate pe artera principală spre aeroport au fost vopsite în negru, iar activiști pentru drepturile omului pregătesc demonstrații. Luni, publicația chineză oficială Global Times a scris într-un editorial că incidentul arată „deficiențe majore ale poliției din Praga și ostilitatea ascunsă din societatea cehă”. Tentativele serviciilor secrete chineze de a construi influență în cercurile politice de la Praga au provocat reacții din partea serviciului de contrainformații ceh. În raportul pe 2014, acesta scria că funcționari publici și politicieni cehi, ale căror nume nu au fost dezvăluite, pun umărul la aceste eforturi, mai scrie Reuters.