Adi Cristi
Adi Cristi

RELATARE DE LA FAȚA LOCULUI

Spectaculosul devine atracția zilei. Din orice fapt banal în esența sa se scoate, ca dintr-o mină de aur, pepita care contează. ”Neculai Onțanu, a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat mită un teren de 1.500 de metri pătrați, în valoare de 4,2 milioane de euro.” Știrea în sine este spectaculoasă atâta timp cât, Neculai Onțanu, generalul cu patru stele, înaintat în cel mai mare grad al Armatei Române (de către Traian Băsescu), primarul ”aproape veșnic” al Sectorului II al Capitalei, cotat pentru alegerile locale din 5 iunie cu șanse maxime de a mai fi ales în această funcție încă un mandat, este pur și simplu săltat de procurorii DNA, în urma unui denunț la care și-a adus o contribuție decisivă și condamnatul dinamovist, între două reprize de amantlâcuri petrecute în pușcărie.

De fapt, nu este nimic nou sub soare, în ceea ce privește delațiunea, delatorii și procurorii DNA. Este un fapt al zilei, ce nu mai șochează, ce nu mai aruncă în aer breaking news-urile televiziunilor de știri. Era nevoie de o nouă găselniță care să scoale din morminte și morții treziți doar de veșnica pomenire și de acest gen de accente prin care se fixează sume uriașe pe care omul de rând nu crede că le-ar putea număra nici măcar într-o viață de om: 4,2 milioane de euro sau 18,9 milioane de RON. Un teren de 1500 de metri, bun pe care mulți dintre români îl posedă, să-ți aducă un vapor de bani?!  Adică un metru pătrat să ți-l cumpere cineva cu 2800 de Euro sau cu 12.600 de RON?! Hai să fim serioși și să încercăm să ne păstrăm credibilitatea. Într-o perioadă în care dacă reușești să vinzi un teren în buricul Capitalei cu 600 de Euro metru pătrat înseamnă că ”ți-a pus Dumnezeu mâna în cap” sau cumpărătorul știa din surse sigure că pe acel teren este îngropată o comoară. Și, uite cum în aceste condiții vin procurorii DNA pentru a calcula valoarea unei mite, de parcă era vorba nu de 1500 de metri ci de un hectar jumătate de teren, cu mare impact la ”rechinii pieței imobiliare”.

Ce ar trebui să înțelegem noi din această licitare peste limita credibilității, conjugând toate întâmplările acestea de natură fantastică, ce reușesc să-l scoată din cărți pe Neculai Onțanu, câștigătorul de drept al Sectorului II în alegerile locale? În primul rând ar trebui să înțelegem că politica nu o fac politicienii sau doar politicienii. Se mai amestecă cineva, dar nu la schimbarea fețelor de mese și nici măcar a meselor, ci chiar pentru a schimba clădirile în care cineva are de gând să câștige. Așa s-a întâmplat și cu Crin Antonescu și cu Victor Ponta și cu  Gabriel Oprea și cu toți acei politicieni care au crezut că ei sunt buricul pământului. În stand by așteaptă Călin Popescu Tăriceanu.

Dintr-un alt unghi ce se mai poate observa? O ”curățenie generală”, cu accente puternice de renovare și reamenajarea spațiilor din apropierea lui Traian Băsescu. Toți cei care l-au slujit cu abnegație și cu fonduri importante au fost preluați de procurorii DNA, nu doar pentru a le pedepsi fărădelegile, cât mai ales pentru a se apropia de cel care le-a dirijat activitățile. Încetul cu încetul se ajunge, pe mai multe canale, la Traian Băsescu, cel care astăzi țipă din ce în ce mai tare că puterea corupe, arătând cu degetul înspre ”oamenii lui”, oameni pe care el i-a pus în funcții de procurori și judecători.

Lațul devine din ce în ce mai incomod pentru gâtul celui care a fost cu de la sine putere președintele jucător, cel care și-a permis să construiască acest sistem de forță, sistem care, nici de această dată, nu va ezita să-și ucidă părintele.

Traian Băsescu va fi următoarea victimă a delațiunilor, delațiuni care deja compun coerente pagini de dosar, de grup infracțional, de criminalitate economică. Nu mai este nici un secret pentru cineva din această țară, nici măcar pentru președintele, care se crede încă jucător, chiar dacă nu mai este președinte, poate doar de partid, că viitorul infractor dovedit va fi Traian Băsescu. După ce i se va aduce la cunoștință această acuzație, să te aștepți la o rupere de nori deasupra Justiției, deasupra Ministerului Public, astfel încât, din acuzat Traian Băsescu se va transforma în acuzator (pe calea delațiunii), iar Laura Codruța Kovesi și ceilalți conducători ai Justiției vor fi intra, la rândul lor, în boxa acuzaților. Este foarte interesantă ”următoarea mutare” pe care o vor face ambele tabere. Noi vom fi pe fază și vom relata de la fața locului.