Tuberculoza rămâne una dintre principalele probleme de sănătate publică globală, afectând peste 9.5 milioane oameni în întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
În 24 martie, OMS marchează Ziua Mondială de luptă Împotriva Tuberculozei prin acțiuni de popularizare a problematicii reprezentate detuberculoză. Campania din 2016 se desfășoară sub sloganul: „Găsește tuberculoza. Tratează tuberculoza. Lucrăm împreună pentru a elimina tuberculoza.”
Cele mai recente date cu privire la România arată că în 2014 erau aproximativ 15.000 de bolnavi de tuberculoză conform Buletinului Informativ al Institutului Național de Sănătate Publică.
Tuberculoza (TB) este o boală infecto-contagioasă cauzată de bacilul Koch ce poate afecta mai multe organe și țesuturi (sistemele osteo-articular, genito-urinar, ganglionar, gastric, creier), însă afectează în special plămânii.
Simptomele infecției includ tusea cu o durată peste trei săptămâni, expectorația sanguinolentă, pierderea din greutatea corporală, oboseala, febra, transpirațiile nocturne, durerea toracică, dificultăți în respirație și pierdea apetitului alimentar.
Tuberculoza se transmite pe cale aeriană, de la un om bolnav, prin tuse, strănut, vorbit, cântat. Bacilul Koch nu se transmite prin insecte, apă, veselă sau produse de sânge.
Prevenirea tuberculozei include mai multe măsuri, printre care respectarea regulilor generale de igienă personală (de exemplu acoperirea gurii când tușiți sau strănutați), a locuinței (camere curate, aerisite). Alte măsuri de prevenire sunt consultarea specialistului de către contacții pacientului cu tuberculoză pentru a evita îmbolnăvirea, efectuarea unui control radiologic periodic, precum și vaccinarea anti-TB.
Tuberculoza este o boală vindecabilă dacă tratamentul este corect. Tratamentul necesită o supraveghere strictă, inițial în spital, apoi a medicului de familie. După încheierea tratamentului se efectuează controale periodice până la doi ani.
Totuși, 1.5 milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza tuberculozei, în 2014, cele mai multe dintre decese (peste 95%) fiind înregistrate în țările slab dezvoltate, potrivit OMS.