Instituția Prefectului Județului Iași se situează în topul instituțiilor de profil din țară privind transparența actelor emise și dialogul cu cetățenii. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, prezentă luni, la Iași, la dezbaterea ”Guvernare deschisă la nivelul autorităților publice locale”, eveniment care s-a desfășurat în Sala Mare a Prefecturii și la care au participat primarii și șefii serviciilor deconcentrate din județ. În cadrul întâlnirii, ministrul Violeta Alexandru a prezentat Memorandumul privind creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public, document aprobat de Guvernul României la începutul lunii martie. În urma analizei facute de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, referitoare la respectarea Memorandumului privind creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public, adoptat de Guvern în data de 2 martie 2016, a rezultat faptul că Instituția Prefectului Județului Iași a pus în aplicare Memorandumul și se situează printre instituțiile considerate transparente.
”Monitorizarea și remedierea deficiențelor privind publicarea din oficiu a informațiilor, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 la nivel județean, reprezintă un pas important, care trebuie continuat și la nivelul autorităților locale. O comunicare bună trebuie să se bazeze pe predictibilitate, pe reglementări unice și sistematizate, principii absolut necesare unei administrații eficiente.
Când nu vor mai exista proceduri neclare, în spatele cărora să te ascunzi, când cetățeanul, în orice moment, se poate informa cu privire la stadiul unei solicitări, când domeniul administrației publice va fi “guvernat” de un Cod Administrativ integrat, posibilitățile de manifestare a corupției se vor ”subția” de la sine”, a declarat prefectul județului Iași, Marian Grigoraș. După amiază, ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, a participat, la sediul ADV România, la masa rotundă “Dialog civic pentru o guvernare deschisa”, la care au fost prezenți reprezentanți ai organizațiilor societății civile din Iași, Piatra Neamț și Galați din FONSS, în cadrul căreia au fost dezbătute disfuncțiile privind transparența decizională la nivel local și regional. Masa rotundă a fost și o consultare cu ONG privind necesitatea amendării cadrului legal, prin transparență decizională. (E.M.)