Embolizarea uterină

embolizare fibrom medpark2

 

Embolizarea uterină este o metodă relativ nouă, nechirurgicală, de terapie a fibroamelor uterine. Ea constă în astuparea vaselor de sânge care alimentează fibroamele – arterele uterine. Ca urmare, se produce resorbţia acestor fibroame, uterul revine la dimensiuni normale iar simptomatologia dispare.

 

Fibromul uterin este o tumoră benignă (non-canceroasă) ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterin. Cauza exactă nu este clară însă cercetările au arătat că există atât o determinare genetică cât şi factori hormonali şi de mediu implicaţi în geneză bolii. Mărimea şi numărul fibroamelor variază semnificativ: în majoritatea cazurilor există 1-3 fibroame vizibile ecografic cu dimensiuni între 10 – 200 mm şi numeroşi alţi noduli cu dimensiuni de câţiva milimetri nedecelabili imagistic.

Simptomele pacientelor cu fibrom uterin variază semnificativ în funcţie de mărimea, numărul şi localizarea fibroamelor:·Durere pelvină la ciclu sau la frig, creşterea în volum a abdomenului ,durere de spate, durere la contactul sexual ,urinat frecvent datorită compresiei vezicii urinare , constipaţie şi balonare, infertilitate sau avort spontan ,sângerare abundentă la ciclu, uneori cu cheaguri,ciclu prelungit, sângerări în afară ciclului, anemie.

Fibroamele care nu produc simptome sunt descoperite de obicei întâmplător la un examen ecografic.

Pacientele cu simptome produse de fibrom se prezintă de obicei la medicul ginecolog. Examenul clinic efectuat de către acesta va ridica suspiciunea de fibrom uterin, diagnostic care trebuie confirmat printr-un examen ecografic sau de rezonanţă magnetică. Uneori sunt necesare şi alte investigaţii pentru a elimina posibilitatea existenţei altor afecţiuni.

 

Printr-o singură intervenţie sunt tratate toate fibroamele indiferent de numărul şi de localizarea lor

 

Embolizarea uterină este o metodă relativ nouă, nechirurgicală, de terapie a fibroamelor uterine. Ea constă în astuparea vaselor de sânge care alimentează fibroamele – arterele uterine. Ca urmare, se produce resorbţia acestor fibroame, uterul revine la dimensiuni normale iar simptomatologia dispare.

Intervenţia chirurgicală nu mai este necesară!Embolizarea prezintă numeroase avantaje:fără anestezie generală,fără tăieturi, cicatrici, fără complicaţiile chirurgiei,se păstrează integritatea anatomică şi funcţională, inclusiv fertilitatea pacientei,spitalizare de numai o zi,-reluarea activităţii obişnuite în câteva zile de la intervenţie,tratament eficient: peste 90% dintre pacientele tratate s-au declarat satisfăcute de rezultatul obţinut. Embolizarea este eficientă şi în cazul polifibromatozei. Printr-o singură intervenţie sunt tratate toate fibroamele indiferent de numărul şi de localizarea lor.Pentru orice metodă terapeutică există o serie de indicaţii şi contraindicaţii. În principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare. Excepţie fac fibroamele subseroase pediculate. Prezenţa unei infecţii pelvine active sau alergia la iod sunt alte contraindicaţii.

Principalele beneficiare ale acestei metode terapeutice sunt:

-femeile tinere cu polifibromatoză uterină simptomatică şi care doresc să aibă copii.

-femeile aflate în apropierea menopauzei cu fibroame unice sau multiple simptomatice

-indiferent de vârstă atunci când se doreşte un tratament conservator, minim invaziv, care nu necesită anstezie generală sau transfuzii sangvine.

 

Cine decide tipul de intervenţie?

 

În urma consultului ginecologic şi a examenelor imagistice efectuate (ecografie sau rezonanţă magnetică) aţi fost diagnosticată cu fibrom uterin. Medicul dumneavoastră ginecolog este dator să vă explice care sunt opţiunile de tratament existente (histerectomie, miomectomie segmentară, terapie hormonală sau embolizare), să vă prezinte avantajele şi dezavantajele fiecărei metode.

Cea mai folosită metodă terapeutică în România este histerectomia. Aceasta este o intervenţie chirurgicală majoră care nu este lipsită de riscuri şi care necesită un timp lung de recuperare. În urma operaţiei nu mai este posibilă sarcina. În Europa de Vest şi America se fac eforturi de reducere a numărului de histerectomii, nejustificat de mare din punct de vedere medical. Alegerea modalităţii terapeutice trebuie să ţină seama în principal de dorinţele dumneavoastră privind integritatea anatomică, riscurile operatorii imediate sau pe termen lung, posibilitatea de a mai avea copii, calitatea vieţii după tratament.

 

 

Cum trebuie să te pregăteşti pentru embolizare?

 

Pentru intervenţie este obligatorie internarea în spital pentru 24 de ore. În dimineaţa investigaţiei nu trebuie să mâncaţi nimic. Puteţi bea puţină apă. Trebuie să aveţi în vedere faptul că timp de 4 ore după intervenţie nu aveţi voie să îndoiţi mâna de la nivelul cotului.

Este obligatoriu să informaţi medicul dacă sunteţi alergică la orice substanţă şi în mod special la iod (aţi mai făcut o examinare cu substanţa de contrast – urografie, histerosalpingografie, computer tomograf? Au existat reacţii adverse?)

 

 

 

Este dureros?

 

Pentru anestezia locală se face o mică injecţie cu xilină. Aceasta provoacă o senzaţie de căldură locală care durează 10-20 de secunde. Toate manevrele de cateterizare sunt nedureroase, pacienta nu simte nimic. La injectarea de substanţă de contrast apare o senzaţie de căldură în abdomen care durează foarte puţin (5 secunde). Embolizarea arterelor uterine este o manevră care poate deveni dureroasă, câteva ore după intervenţie.  Intensitatea durerii diferă însă mult de la o pacientă la alta, de la o jenă până la crampe abdominale uneori deosebit de intense. În toate cazurile se administrează medicaţie analgezică, proporţional cu simptomatologia. Pentru confortul pacientei se vor administra substanţe analgezice de la începutul intervenţiei. Trebuie înţeles că durerea post-embolizare este o manifestare normală, cu o durată de câteva ore dar care poate fi combătuta eficient prin medicaţie adecvată.

Durata medie a unei embolizari uterine este de 30 de minute. În această perioadă veţi sta întinsă pe masa de angiografie. Este important să nu staţi încordată pentru că altfel pot apare dureri de spate (date de poziţie), care dispar însă imediat după schimbarea poziţiei.

 

 

Există riscuri sau complicaţii?

 

Embolizarea uterină este o procedură minim invazivă şi sigură dar care, că orice tratament medical, are şi unele riscuri şi posibile complicaţii.

Cea mai frecventă complicaţie este durerea ce apare postembolizare. Este o evoluţie normală a intervenţiei şi este combătuta cu medicamente analgezice.

O altă complicaţie este formarea unui hematom la locul de puncţie. Acesta nu necesită în general un tratament special; o pungă cu gheaţă aplicată local poate fi utilă. Dacă hematomul este mare se administrează antibiotice şi eventual se evacuează hematomul.

Unele paciente pot face febră oscilantă (37-38 grade Celsius) după intervenţie datorită procesului de degenerare a fibromului ischemiat. Medicaţia analgezică şi antiinflamatoare administrată pentru controlul durerii este suficientă şi pentru controlul temperaturii.

Dacă febra este de peste 38 grade Celsius ea trebuie atent urmărită pentru că există posibilitatea unei suprainfecţii uterine. Alte semne asociate sunt scurgerile mirositoare şi durerea abdominală.

Timp de câteva săptămâni după embolizare este posibil să mai existe unele sângerări vaginale, eventual însoţite de eliminarea spontană a unor fragmente de fibrom.

 

 

Care este rezultatul acestei metode terapeutice?

 

În urma embolizarii uterine sângerările uterine abundente încetează imediat. Ciclurile menstruale vor reveni treptat la normal şi nu vor mai exista sângerări între menstruaţii. Celelalte simptome (senzaţie de presiune în abdomen, urinatul frecvent, durerile de spate) dispar treptat în decurs de câteva săptămâni. Fibroamele încep să scadă în dimensiuni. La aproximativ 6 luni uterul ajunge la dimensiuni normale. Prin această procedură se elimină necesitatea unei intervenţii chirurgicale. Uterul rămâne integru anatomic şi fertil în majoritatea cazurilor.  Simptomele dispar rapid iar rezultatele terapeutice sunt permanente, afecţiunea este rezolvată. În cazul femeilor tinere cu fibroame multiple, simptomatice, cu sterilitate secundară, embolizarea uterină este practic singura metodă terapeutică prin care li se redă speranţa că vor avea un copil.