ONU va sprijini în continuare eforturile Republicii Moldova în vederea asigurării drepturilor omului

onu

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu Asistentul Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru Drepturile Omului, Ivan Šimonović, a relatat agenției MOLDPRES Biroul pentru reintegrare.Oficialul a fost însoţit de Dafina Gherceva, coordonator rezident al ONU, Reprezentant permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova, Hulan Tsedev, șefa Direcției Europa și Asia Centrală, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului din Geneva, Claude Cahn, consilier al coordonatorului rezident al ONU în Serbia.Gheorghe Bălan a salutat vizita lui Ivan Šimonović în R. Moldova, apreciind contribuţia însemnată a Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului la promovarea și apărarea drepturilor omului în ţara noastră, inclusiv prin realizarea unor proiecte cu impact pozitiv asupra evoluţiei situaţiei în acest domeniu.
Vicepremierul a subliniat că una din priorităţile Guvernului este consolidarea democraţiei, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului pe întreg teritoriul ţării. În acest sens, Executivul şi-a asumat angajamentul de a sprijini constant şi populaţia din raioanele de est ale ţării, prin extinderea spaţiilor unice în regiune, promovarea măsurilor de consolidare a încrederii şi implementarea proiectelor de dezvoltare. Referindu-se la situaţia cu privire la asigurarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreană, Gheorghe Bălan a menţionat că aceasta denotă carenţe semnificative şi numeroase probleme, cum ar fi barierele în calea liberei circulaţii, presiunile la care sînt supuse şcolile cu predare în grafia latină, blocarea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole aflate după traseul Camenca-Tiraspol, cărora le-a fost lezat dreptul de proprietate, ş.a.
Urmare a unui schimb de opinii pe marginea problemelor abordate, Ivan Šimonović s-a referit la perspectivele cooperării cu structurile ONU şi oportunitatea implementării mai multor proiecte orientate spre îmbunătăţirea situaţiei în domeniu.
Oficialul a mulţumit viceprim-ministrului pentru dialog şi a asigurat că ONU va sprijini în continuare eforturile Republicii Moldova în vederea asigurării drepturilor omului.
Vizita Asistentului Secretarului General al ONU pentru Drepturile Omului, Ivan Šimonović este semnificativă în contextul Ciclului II al Evaluării Periodice Universale, preconizate pentru noiembrie curent, în cadrul căreia va fi examinată și situaţia drepturilor omului din ţara noastră.