Stitched Panorama

Peste 100 de lucruri despre cărti şi scriitori ….

Stitched Panorama

Stitched Panorama

Geniile ne par întotdeauna ciudate prin felul în care se poartă… Se spune că Charles Dickens dormea şi scria întotdeauna cu faţa spre nord. De ce? Sau Honore de Balzac adora cafeaua – în decursul unei zile el consuma circa 50 de ceşti de cafea tare Cum rezista? Nu ştim, dar putem prezenta câteva istorioare despre cărţi şi scriitori:

  1. Alexandre Dumas a deschis, în Paris, primul local în care se găteau frigărui. I-a venit această idee după ce-a călătorit prin Caucaz.
    2. Alexandru Odobescu s-a sinucis dupa ce s-a îndragostit de o femeie cu treizeci de ani mai tânără decât el.
    3. Alfabetul cambodgian are 74 de litere.
    4. Aproape două milioane de oameni au luat parte la ceremonia de înmormântare a lui Victor Hugo, în 1885.
    5. Arthur Conan Doyle, autorul celebrelor povestiri cu Sherlock Holmes, era de profesie oftalmolog. S-a apucat de scris pentru că nu-i ajungeau banii.
    6. Jack Kerouac a scris faimoasa sa lucrare „Pe drum”, pe rolă continuă, sub influenţa unui cocktail de substanţe care afectează creierul, printre care alcool, marijuana, benzedrine şi amfetamina.
    7. Autorul romanului „Robinson Crusoe” şi-a schimbat în 1703 numele din Foe în Defoe. În 1896 J.M. Coetzee a scris un roman intitulat Foe în care continua acţiunea din Robinson Crusoe.
    8. Autorul trilogiei „Stapânul inelelor”, J. R. R. Tolkien, era un şofer foarte nepriceput, sforăia într-atât de tare încât era nevoit sa înnopteze în baie pentru a nu o deranja pe soţie şi de asemenea, era un francofob înverşunat – ura francezii începând de la Wilhelm Cuceritorul.
    9. Balzac considera că ejacularea era un consum de energie artistică, deoarece sperma era percepută drept un lichid cerebral. Odată, discutând cu o amică, scriitorul a exclamat cu amărăciune: Azi dimineaţă am pierdut un roman!
    10. Biblia (în varianta King James) conţine 810.697 de cuvinte.
    11. Bogdan Petriceicu Haşdeu a fost atât de îndurerat de moarte fiicei lui, încât s-a îndreptat spre spiritism. Se spune că planul palatului pe care i l-a ridicat mai apoi fiicei, i-ar fi fost dictat în timpul şedintelor de spiritism de catre Iulia.
    12. Bogdan Petriceicu Haşdeu şi-a început cariera literară scriind în limba rusă.
    13. Camil Petrescu s-a oferit voluntar să plece pe front şi a fost respins în repetate rânduri din cauza constituţiei sale astenice.
    14. Casanova a scris 42 de cărţi. Printre acestea se numără o traducere a Iliadei în italiană, câteva cărţi de istorie, una de science fiction în care anticipează avionul, televizorul şi maşina şi 12 volume de memorii.
    15. Cea mai scumpă carte vândută vreodată a fost un exemplar din „Canterbury Tales” de Chauser din 1477. Aceasta a fost scoasă la licitaţie în 1998 şi vândută cu peste 4,6 milioane de lire sterline.
    16. Cel mai batrân laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a fost Doris Lessing, la 88 de ani.
    17. Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Literatură este Rudyard Kipling, la 42 de ani.
    18. Charles Dickens dormea şi scria întotdeauna cu faţa spre nord.
    19. Cu exceptia lui William, toţi membrii familiei Shakespeare au fost analfabeţi.
    20. Cum pe vremea aceea nu existau nici maşini de scris şi nici calculatoare, soţia lui Tolstoi a trebui să copieze de mână tot romanul „Război şi Pace”. De 7 ori!
    21. Doar doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură au refuzat să-l ridice: Boris Pasternak şi J.P. Sarte.
    Primul sub presiunea autorităţilor sovietice, iar cel din urmă pentru că nu dorea să-i fie asociat numele cu o instituţie. Interesant este şi fapt că premiul respectiv consta în câteva sute de mii de dolari.
    22. Don Quixote este cel mai bine vândut roman din lume. Pâna în prezent au fost comercializate peste 500 de milioane de exemplare. Al doilea pe lista ar fi „Povestea a doua oraşe”, de Charles Dickens.
    23. Duşmanul de moarte al lui Sherlock Holmes este profesorul Moriarity.
    24. E.A. Poe s-a căsătorit cu o verişoară de-a sa, care avea doar 13 ani.
    25. Emily Dickinson, cea mai mare poetă a Statelor Unite, nu a publicat decât 7 poeme de-a lungul vieţii ei. Ieşea arareori din casă, iar majoritatea membrilor familiei sale nu ştiau că ea scrie.
    26. Ernest Hemingway s-a sinucis la 61 de ani. Nu a fost însă singurul din familia sa care a recurs la acest gest. Atât tatăl cât şi fratele său şi sora sa s-au sinucis.
    27. F. Scott Fitzgerald era înnebunit după picioarele femeilor. Deşi nu permitea nimănui să-i vadă picioarele, atunci când el le zărea pe cele ale altora se excita imediat.
    28. Fantomele apar în patru piese de teatru shakespeariene: Iulius Cezar, Hamlet, Richard al III-lea şi Macbeth.
    29. „Ferma Animalelor” de George Orwell a fost cenzurată în U.R.S.S. şi refuzată iniţial în Marea Britanie la sfatul unui ofiţer care s-a dovedit mai târziu a fi spion sovietic.
    30. Franz Kafka era veşnic nemulţumit de cum arăta, aşa că se dezbrăca complet foarte rar – de exemplu, deşi credea că spa-urile nudiste îi vor face bine la sănătate, nu îsi dădea niciodată pantalonii jos.
    31. Gabriel Garcia Marquez a refuzat în repetate rânduri ca magistralul său roman „Un veac de singurătate” să fie ecranizat.
    32. Hans Christian Andersen, cunoscut pentru basmele sale, era homosexual.
    33. Honore de Balzac adora cafeaua – în decursul unei zile el consuma circa 50 de ceşti de cafea tare, turcească. Dacă nu avea posibilitatea să fiarbă cafeaua, scriitorul sfărâma nişte boabe şi le mesteca.
    34. Ian Fleming, pasionat de ornitologie, şi-a numit personajul James Bond după ornitologul american cu acelaşi nume.
    35. În 1939 scriitorul american Ernest Vincent a scris un roman de peste 51.000 de cuvinte, niciunul conţinând litera e.
    36. În fiecare an în Statele Unite se publică peste 50.000 de titluri noi.
    37. În intreaga sa cariera de pilot, Saint-Exupéry a suferit 15 accidente aviatice.
    38. În Mizerabilii, Victor Hugo foloseşte o frază lungă de 823 de cuvinte.
    39. În poemul său „Paradisul Pierdut”, John Milton foloseşte peste 8.000 de cuvinte diferite.
    40. În S.U.A. în fiecare secundă sunt cumpărate 57 de cărţi.
    41. În Spania se publică anual mai multe cărţi decât au fost traduse în toate ţările arabe în ultimi 500 de ani.
    42. În timpurile în care G.G. Marquez abia îsi începea cariera de scriitor, de multe ori nu avea bani pentru chirie şi nu de puţine ori a fost nevoit să înnopteze în bordeluri.
    43. În ultimii 12 ani din viaţă, Casanova a lucrat ca bibliotecar.
    44. Iniţial, Ray Bradbury şi-a numit romanul „Farenheit 471”, „Pompierul”.
    45. Iulia Haşdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, a fost un copil-minune care la 11 ani a absolvit Colegiul National Sfântul Sava si, în paralel, Conservatorul de muzică din Bucureşti, iar apoi a studiat la Sorbona. La 17 ani a reusit să publice un volum de poezii în franceză.
    46. Jack London este considerat ca fiind primul scriitor care a devenit bogat exclusiv de pe urma cărţilor sale. Asta după ce a fost refuzat de nu mai puţin de 600 de ori şi era să se lase de scris după ce a primit doar 5 dolari pentru prima sa povestire acceptată.
    47. James Joyce a suferit de cinofobie, keraunofobie şi hidrofobie, adică îi era frică de câini, fulgere şi apă.
    48. James Joyce era interesat de actul sexual extrem de mult, până la obsesie. Şi-a început viaţa sexuală foarte devreme, alături de o prostituată. Până după căsătoria cu Nora, a continuat să se culce cu prostituate, dezgustat de act, dar convins că experienţele îi vor folosi.
    49. James Joyce şi-a petrecut sapte ani din viaţă scriind romanul „Ulisse”.
    50. John Keats avea doar 1,5 metri înaltime, la fel ca şi William Blake.
    51. La fiecare două săptămâni o limbă dispare pentru totdeauna.
    52. La sfârşitul lunii februarie din 1974, scriitorul de ficţiune şi consumator de amfetamină, Philip K. Dick, în timp ce se odihnea în casa lui, a avut o serie de viziuni puternice. Acestea au continuat şi pe tot parcursul lunii următoare, o combinaţie de modele geometrice vii cu imagini ecleziastice, cu scopul de a crea interpretari noi şi profunde a istoriei religioase şi literare.
    53. Lev Tolstoi a suferit de cazuri grave şi frecvente de depresie şi, în cele din urmă, a devenit un ascet rătăcitor în cursul vieţii sale octogenare. Tragic, el a murit după ce s-a îmbolnăvit de pneumonie, plecând în miezul nopţii şi în mijlocul iernii spre gară.
    54. Lev Tolstoi era un Don Juan în timpurile sale. A rămas celebru pentru ceea ce a făcut în noaptea nunîii sale cu Sophia Behrs (în vârsta de 18 ani): a obligat-o să-i citească jurnalele întreaga seară pentru a o pregăti cu obiceiurile lui sexuale şi a-şi mărturisi toate aventurile amoroase pe care le avuse până atunci.
    55. Liviu Rebreanu a creat personajul lui Apostol Bologa din „Pădurea Spânzuratilor” inspirându-se din viaţa familiei sale. Personajul principal este, de fapt, o copie destul de fidelă a fratelui său, Emil, spânzurat la Ghimes în 1917.
    56. Lui Edgar Allan Poe îi era frică de întuneric. Posibil, una din cauzele care a dus la această fobie a fost faptul că în copilărie viitorul scriitor a învăţat… în cimitir.
    57. Lui Joseph Heller i-au trebuit 8 ani să termine romanul „Catch 22”.
    58. Manuscrisul original al romanului lui Steinbeck „Despre şoareci şi oameni” a fost mâncat de un câine.
    59. Marin Preda nu scria niciodată cu pixul, sau creionul. Scria cu un stilou cu peniţă de aur, care după moartea lui nu a mai funcţionat niciodată. Peniţa era tocită mai mult într-o parte şi pentru a scrie cu el trebuia să ştii cum să îl ţii şi în ce pozitie să îl apleci, dar nimeni nu a reusit să îl facă să scrie.
    60. Mark Twain adora pisicile şi ura copiii (a vrut sa-i facă o statuie regelui Irod).
    61. Marquizul de Sade a avut, fără îndoială, o viaţă excentrică. Credinţele sale culturale stăteau la confluenţa ideilor revoluţionare legate de libertatea sexuală şi morală, narate, de altfel, în multe lucrări de ale sale şi de unde noi am moştenit termenul de sadism.
    În 1803, nu mult după încarcerarea sa, el a fost declarat nebun şi plasat într-un azil. Dar nici în azilul respectiv, de Sade nu a renuntat la relatiile sale sexuale ilicite, pâna la moartea sa din 1814.
    62. Mircea Eliade, autorul unor capodopere precum „Maitreyi” sau „Romanul adolescentului miop” (o lectură recomandată tuturor adolescenţilor), a fost, probabil, legionar.
    63. Monstrul din romanul „Frankestein” scris Mary Shelly nu are nume, deşi scriitoarea obişnuia să-i spună Adam.
    64. Numele celor trei muşchetari din romanul lui Dumas sunt: Porthos, Athos şi Aramis.
    65. Până în prezent, s-au scris mai bine de 20.000 de cărţi despre şah.
    66. Pe vremea lui Shakespeare nu existau femei actori, aşa că toate rolurile erau interpretate de bărbaţi.
    67. Prima Biblie în limba eschimoşilor a apărut la Copenhaga în 1744.
    68. Prima carte scrisă de L. Frank Baum avea ca subiect creşterea găinilor.
    69. Prima povestire poliţistă scrisă vreodată i-a aparîinut lui E.A. Poe. În „Crimele din Rue Morgue”, acesta îl introduce pe detectivul Auguste C. Dupin.
    70. Primul dicţionar în engleză a fost scris de Noah Webster. I-au trebuit 36 de ani ca să-l termine.
    71. Primul roman american din care s-au vândut mai mult de 1 milion de copii a fost „Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Stowe. Aceasta stătea la o casă depărtare de Mark Twain.
    72. Primul scriitor care a terminat (l-a dictat, de fapt) un roman la o maşină de scris a fost Mark Twain.
    73. Prizonierii din Brazilia îsi pot reduce sentinţa dacă se apucă de citit cărţi. Pentru fiecare carte citită li se scad 4 zile din sentinţă. Din păcate nu li se pot scădea mai mult de 48 de zile într-un an.
    74. Romanul Anna Karenina are peste 800 de pagini, dar a fost publicat iniţial sub forma unui foileton.
    75. Romanul lui Marcel Proust, În căutarea timpului pierdut, conţine aproximativ 1,7 milioane de cuvinte.
    76. Romanul „Mândrie şi prejudecată” de Jane Austen s-a numit iniţial „Primele impresii”.
    77. „Să ucizi o pasăre cântatoare” este singurul roman scris de Harper Lee.
    Cu toate acestea a câştigat premiul Pulitzer şi a stat timp de 88 de săptămâni
    pe lista best seller-urilor.
    78. Samuel Beckett a jucat crichet pentru Universitatea din Dublin .
    79. Scriitorul belgian Georges Simenon este unul dintre cei mai prolifici autori. Timp de mai multe zeci de ani, obişnuia să termine o carte la fiecare 11 zile.
    A publicat peste 530 de cărţi, majoritatea sub pseudonim.
    80. Scriitorul science – fiction şi horror, H.P. Lovecraft a avut o stare mintală condiţionată atât de influenţe interne, cât şi externe. El a suferit de tulburări de somn.
    81. Scriitorul şi omul politic român Ion Ghica a fost guvernator al insulei Samos (unde a trăit Pitagora).
    82. Se estimează că 14 cuvinte noi sunt înglobate în limba engleza zilnic.
    83. „Şi vremea e ca să ucizi”, romanul de debut al lui John Grisham, a fost refuzat de 28 de ori înainte de-a fi publicat.
    84. Somerset Maugham era bisexual practicant.
    85. Toţi banii obtinuti de James M. Barri de pe urma cărţii „Peter Pan” au fost donaţi unui spital.
    86. Vârsta medie a laureaţilor Premiului Nobel pentru Literatură este de 64 de ani.
    87. Vocabularul unei persoane normale este format din 5 – 6.000 de cuvinte.
    88. Voltaire leşina ori de câte ori mirosea trandafiri.
    89. Walt Whitman, Edgar Allen Poe, Henry David Thoreau, Rudyard Kipling, Mark Twain şi Beatrix Potter si-au publicat singuri cărţile.
    90. William Faulkner a muncit câtiva ani ca postaş, până când s-a descoperit că el arunca scrisorile nelivrate în cosul cu gunoi.
    91. William Shakespeare a inventat peste 1.700 de cuvinte.
    92. William Shakespeare s-a căsătorit la 18 ani cu Anne Hathaway, care avea 26 de ani şi era însarcinată în trei luni.
    93. Cea mai bine vândută carte din sec. al XV-lea este un roman erotic numit „Povestea a doi iubiţi”, scris de Papa Pius al II-lea.
    94. Poetul englez Byron (1788-1824) era într-atât de îndragostit de civilizaţia elena încât s-a dus în Grecia să lupte împotriva turcilor în razboiul grec pentru independenţă. Acolo s-a procopsit cu o răceală care i-a fost fatală. Grecii îl consideră un erou naţional.
    95. Monumente ridicate în cinstea poetului ucrainian Taras Shevchenko se găsesc în peste 1.200 de locuri din lume. Majoritatea, bineînţeles, se afla în Ucraina.
    96. Există o serie de scriitori care obişnuiau să scrie stând în picioare. Printre aceătia se numără: Ernest Hemingway, Thomas Wolfe, Lewis Carroll, Vladimir Nabokov şi Philip Roth.
    97. Edgar Allan Poe a intrat la Universitatea din Virginia la vârsta de 17 ani. În primul an, însă, şi-a pierdut toată bursa la pariuri şi a fost dat afară.
    98. Până să ajungă unul dintre cei mai bogaţi scriitori ai vremii, Jack London a trăit în sărăcie, schimbând mai multe slujbe: fermier, vânzător de ziare, marinar, pirat, căutător de aur s.a.m.d. Din pricina vagabondajului a ajuns de mai multe ori la închisoare.
    99. Fyodor Dostoevsky era un cartofor împătimit şi adeseori scria pentru a-şi putea plăti datoriile.
    100. Gorky înseamnă în rusă „amar”.
    101. Cel mai mare creier din lume (al unei persoane normale) i-a aparţinut scriitorului rus Ivan Turgheniev. Creierul acestuia cântărea aproape două kilograme.
    102. Tolstoi avea mai bine de 2 metri înăltime şi iubea să joace carti. Pe bani. Odată, dupa un joc care-a durat trei zile şi două nopti, a reusit să-şi piardă casa.
    103. Lermontov, celebru pentru poemul sau „Demonul” a murit la doar 27 de ani în urma unui duel.
    104. La 8 ani dupa ce-a câştigat National Book Award, scriitorul Jerzy Kosinski şi-a retrimis cartea sub un alt nume şi titlul mai multor edituri, pentru a testa editorii. Nu mică  i-a fost suprinza când a fost refuzat de toţi (27 în total), inclusiv de editura care-l publicase în prealabil.
    105. Ernest Hemingway suferea de peirafobie – teama patologică de-a vorbi în public.
    106. Byron suferea de „nebunie afectivă”. În timpul şederii în Veneţia se zvoneşte că ar fi avut în jur de 250 de amante. Într-un an.
    107. Charles Dickens avea ca hobby… hipnoza. Nu de puţine ori a încercat
    s-o adoarmă astfel pe soţia sa.
    108. Oscar Wilde şi-a petrecut doi ani în închisoare pentru… sodomie.
    109. Lewis Carroll suferea de vreo 20 de boli diferite. Există printre exegeţi suspiciunea că el ar fi fost de fapt Jack Spintecătorul.