Breaking News

Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc joacă în”Octav”,lungmetrajul de debut al lui Serge Ioan Celebidachi

Marcel Iureş îl va interpreta pe Octav, personajul principal din filmul cu acelaşi nume, o producţie cinematografică regizată de Serge Ioan Celebidachi, care se află la debut în lungmetraj de ficţiune, alături de actor jucând în peliculă şi Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar şi alţii.“Octav este, de departe, cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum. M-a cucerit de la prima citire. Acest rol este o provocare actoricească pentru mine deoarece presupune să interpretez personajul unui copil din perspectiva unui adult”, explică actorul român cu cele mai multe producţii americane în filmografie („Piraţii din Caraibe”, „Misiune imposibilă”, „Pacificatorul”).

„Octav” este o dramă care explorează teme universale precum timpul, nostalgia şi dragostea în cea mai pură şi măreaţă formă a sa, întruchipată aici de relaţia profundă şi inocentă dintre un bătrân de 80 de ani şi o fetiţă de 10 ani. Intrigantă şi originală în această poveste este călătoria în timp pe care o face o personajul principal, bătrânul Octav (interpretat de Marcel Iureş), în urma căreia ies la iveală evenimente importante din copilăria sa, acesta rămânând în acelaşi timp prizonier al trupului său îmbătrânit.

În distribuţia filmului se regăsesc şi alte nume importante ale cinematografiei româneşti dintre care îi menţionăm pe Victor Rebengiuc („Pădurea Spânzuraţilor”, „Moromeţii”, „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, „Medalia de onoare”, „Tatăl Fantomă”), Andi Vasluianu (“Furia”, „Hârtia va fi albastră”, „California Dreamin’”, „Despre oameni şi melci”, „De ce eu?”), Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Mihai Dinvale, Maria Obretin.

Filmările pentru „Octav” vor avea loc la Câmpulung, în judeţul Argeş, dar şi în studiourile din Buftea (Ilfov), în perioada 21 martie – 27 aprilie 2016.

O coproducţie România–Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, „Octav” are un buget de 1,4 milioane de euro şi este produs de Astra Entertainment, Oblique Media şi CelebFilms UK. Scenariul este semnat de Serge Ioan Celebidachi şi James Olivier, iar producător este Adela Vrînceanu Celebidachi.

Imaginea va purta amprenta reputatului director de imagine italian Blasco Giurato, cunoscut pentru colaborările sale cu Giuseppe Tornatore, în special la „Cinema Paradiso” (Oscar pentru cel mai bun film străin) şi cu David Lean la „Dr. Zhivago”. Despre „Octav”, Blasco Giurato spune că reprezintă testamentul său pe 35 de milimetri.

Muzica filmului este asigurată de un alt artist celebru în cinematografia internaţională, compozitorul român Vladimir Cosma, câştigător a două premii César pentru Cea mai bună muzică de film (“Diva”, în 1982, şi „Le Bal”, în 1984).

Serge Ioan Celebidachi, fiul renumitului dirijor şi compozitor Sergiu Celibidache, a absolvit Universitatea de Teatru şi Artă Dramatică din Indiana (Bloomington) şi a făcut master în film la Şcoala Internaţională de Film din Londra. A scris mai multe scenarii şi a regizat documentarul “Grădina lui Celibidache”, un portret de suflet al Maestrului Sergiu Celibidache.