Grecia ar fi deportat din greșeală solicitanți de azil, susține UNHCR

 

Unora dintre primii migranți care au fost deportați din Grecia în baza acordului UE-Turcia este posibil să nu li se fi oferit posibilitatea de a primi azil, a afirmat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), relatează miercuri MIA. Poliția a ‘uitat’ să proceseze cererile de azil a 13 dintre 202 de solicitanți de azil trimiși înapoi în Turcia luni, prima zi în care acordul încheiat între UE și Turcia a fost pus în aplicare, a declarat Vincent Cochetel, directorul biroului UNHCR din Europa.

Dacă aceste acuzații se vor dovedi adevărate, ar submina argumentul UE că acordul privind returnarea refugiaților, care ar putea conduce la expulzarea a aproape tuturor solicitanților de azil care au sosit în Grecia după data de 20 martie, respectă dreptul internațional. Uniunea Europeană a promis anterior
că ‘cererile de azil în Grecia vor fi analizate de la caz la caz și că nu vor exista returnări automate ale solicitanților de azil”.

Cochetel a declarat marți că unui număr de 13 solicitanți de azil afgani și congolezi, care au ajuns pe insula grecească Chios după 20 martie și care au fost deportați în Turcia luni, nu li s-a permis să-și înregistreze oficial cererile de azil din cauza haosului administrativ de pe insulă.

‘Toate cele 66 de persoane care au fost trimis ieri înapoi nu au vrut să rămână în Grecia’, a declarat un oficial de la poliția din Chios, sub rezerva anonimatului.

Comisia Europeană nu a dorit să facă declarații în legătură cu aceste acuzații formulate de oficialul UNHCR.