Breaking News

Guvern: Bugetarii cu salarii mici ar putea beneficia de o creștere salarială de până la 20%

 

Bugetarii cu salarii mici ar putea beneficia de la 1 august, cu plata la 1 septembrie, de majorări salariale de până la 20%, potrivit unui proiect de ordonanță discutat în ședința de miercuri a Guvernului. „În această a doua jumătate a grilei de salarizare vom veni cu majorări semnificative, în funcție de categoriile despre care vorbim, majorările sunt până la 20%, de exemplu, la asistenți sociali. La alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degrabă modice, intrăm pe 1%, dar avem aceste majorări pe toate clasele salariale. (…) Pe medie vorbim de o creștere salarială pe fondul de salarii de undeva la 5%. (…) Să nu uităm însă că ea vine după o creștere salarială pe tot sectorul public de 10% și să nu uităm că de la 1 (n.r. mai) mai vorbim de un nou salariu minim pe economie. Actualizarea datelor despre care vorbim se bazează pe salariul minim de 1.250 de lei, care intră în plată de la 1 mai”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.

Acesta a spus că majorările vizează jumătatea inferioară a claselor de salarizare. „Sunt în acest moment 110 clase de salarizare, probabil intrăm în primele 50 și ceva cu modificări salariale, ceea ce va însemna mai mult de jumătate din personalul din sectorul public. (…) Se aplică pe 1 august, înseamnă că prima plată este după 30 de zile, în septembrie”, a explicat Suciu.

Dan Suciu a susținut că aceasta este dimensiunea financiară pe care Guvernul și-o poate permite în acest an.

„Deciziile pentru 2016 pot fi asumate de actualul Guvern, (…) inclusiv proiecțiile bugetare pe 2017 acest Guvern și le poate asuma, pentru că va fi cel care va face structura de buget pentru 2017, evident. Toate discuțiile legate de anii următori evident nu mai țin de atribuțiile actualului Guvern”, a menționat Suciu.

În ceea ce privește impactul financiar al acestei ordonanțe, el a arătat că acesta va fi undeva la 500 de milioane de lei net pentru acest an și aproximativ 1,5 miliarde lei net anul viitor. „Dacă apar elemente suplimentare la nivelul Parlamentului, care presupun costuri sau presupun venituri bugetare, acest calendar poate fi perturbat”, a atras atenția Dan Suciu.

Potrivit acestuia, o parte din banii pentru aceste majorări vor veni din dividendele de la companiile de stat. „Pentru această variantă una dintre soluții ar fi dividendele de la companiile de stat pe care le încasăm anul acesta. Sunt mai mari decât le-am anticipat și vom vrea să avem dividende și mai consistente, pentru că putem obține acest lucru în perioada imediat următoare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a mai susținut că actualul procent de 50% pe care companiile de stat trebuie să îl vireze bugetului ar putea fi majorat spre 75%.

„Există o obligație ca 50% din dividende, prin lege, să fie virate către bugetul de stat. Anul acesta dividendele sunt mai consistente, sunt mai mari și există posibilitatea să majorăm acest cuantum, deoarece cuantumul de 50% este minim pentru companiile de stat. Conform legii, poate fi crescut cu un alt procent. În funcție de necesități putem crește acest procent fără să afectăm politica de investiții a companiilor. (…) Unele companii au rezultate financiare bune, împart dividendul sau îl țin fără să realizeze investițiile”, a explicat Dan Suciu.

Întrebat cât ar putea să fie crescut acest procent, Suciu a răspuns: „75 (75%, n.r.) e o variantă pe care o luăm în calcul în funcție de aceste necesități financiare pe care le descoperim acum”.