Deputatul PNL Octavian Popa susține că, în cazul în care s-ar obține date din paradisurile fiscale, s-ar descoperi că în România au fost evitate de la plata impozitului sume impresionante, el propunând ca societățile comerciale care fac operațiuni economice cu offshore-uri să plătească impozit de 16% pe profit.
„Panama nu este singurul paradis fiscal. A fost înainte Cipru. Sunt și multe altele. Dacă s-ar obține date din toate aceste paradisuri fiscale, am descoperi că în România, în general, au fost evitate de la plata impozitului sume impresionante, pe care eu nu le pot estima astăzi”, a declarat, joi, într-o conferință de presă, Octavian Popa, membru în Comisia parlamentară de control al activității SRI.
El a precizat că pe 17 martie a depus la Parlament o inițiativă legislativă care vizează modificarea Codului fiscal, astfel încât firmele care fac operațiuni economice cu offshore-uri să plătească impozit de 16% pe profit.
„Este o modificare adusă la Codul fiscal prin care societățile care fac operațiuni financiare offshore, operațiuni economice, aceste operațiuni să nu mai fie deductibile fiscal. (…) Aceste societăți vor plăti pentru sumele pe care le vor emite unor offshore-uri, în baza anumitor contracte care pot să fie valabile, 16% impozit pe profit”, a spus Popa.
El a prezentat avantajele acestei inițiative.
„În primul rând, i-ar descuraja pe cei care ar încerca să facă asemenea operațiuni cu asemenea societăți. Nu este vorba de transferul de bani, de fundații, ci pur și simplu de operațiuni comerciale, multe dintre ele fictive sau a căror sume sunt mult umflate, în așa fel încât impozitul și profitul din România să fie mult diminuate. În al doilea rând, ar ușura sarcina celor care ar putea să urmărească în cazul în care unii ar persista să facă operațiuni economice cu offshore-uri, celor care urmăresc pentru a identifica operațiuni cu impact asupra securității naționale, operațiuni de transferuri de bani către grupurile teroriste sau operațiuni care vor să mascheze sume obținute sub formă de mită”, a explicat Octavian Popa.
Liberalul se așteaptă ca propunerea sa să provoace controverse și discuții.
„De ani de zile, autoritățile din România — ANAF și altele — cunosc existența acestor operațiuni și nimeni nu a făcut nimic și poate că acum, profitând de aceste dezvăluiri făcute în cazul Panama, este timpul să facem ceva”, a adăugat Popa.
El nu a cerut susținerea grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților pentru acest proiect de lege, motivând că procedura de a obține acceptul grupului este foarte lungă.