Liderul Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin, și-a anunțat intenția de a candida la viitoarele alegeri prezidențiale într-o intervenție la postul public Radio Moldova’, în contextul în care joi se împlinesc șapte ani de la revolta sângeroasă de la Chișinău pe fondul suspiciunilor de fraudare a alegerilor parlamentare de către comuniști, care se aflau atunci la putere, relatează presa de peste Prut. ‘Voi candida’ cu siguranță, a spus miercuri seara Voronin într-o intervenție la postul public Radio Moldova, citat de portalul IPN. Conform unui proiect de lege care a fost votat la 1 aprilie de către parlamentul de la Chișinău, data alegerilor prezidențiale directe în Republica Moldova a fost stabilită pentru 30 octombrie.
Este pentru prima dată în ultimii 16 ani când moldovenii își vor alege direct președintele, remarcă Jurnal.md. Din 1994 până în 2000, președintele Republicii Moldova a fost ales prin vot direct de cetățeni, iar începând cu 2000 Constituția a fost modificată, astfel că această atribuție a revenit legislativului.
Întâmplător sau nu, anunțul lui Voronin intervine în contextul în care joi se împlinesc șapte ani de la protestele din 7 aprilie 2009 care au degenerat în violențe sângeroase ca urmare a suspiciunilor de fraudare a alegerilor parlamentare de către Partidul Comunist al lui Vladimir Voronin, cel care era și președinte al republicii la acea vreme. În urma violențelor de atunci, un tânăr a fost omorât în bătaie, iar sute de persoane au fost închise în comisariate ale poliției, unde au fost torturate.
Jurnal.md amintește că un miting pașnic organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău de tineri nemulțumiți de victoria comuniștilor în alegerile parlamentare și convinși că scrutinul a fost fraudat a degenerat într-un adevărat coșmar, ‘dar nimeni nu bănuia însă că adevăratul coșmar abia începe’. Din păcate, revolta tinerilor de atunci nu a dus la schimbările așteptate de populație, deși Republica Moldova a reușit între timp să se desprindă într-o oarecare măsură de pe orbita Moscovei, apropiindu-se de Uniunea Europeană, cu care a semnat în 2014 un Acord de asociere, mai scrie Jurnal.md.
Evenimentele de atunci au condus la venirea partidelor proeuropene la putere, însă acestea s-au discreditat din cauza amplelor scandaluri de corupție și a proastei gestionări a banului public. Mai rău, torționarii victimelor din 2009 au ajuns să fie promovați în funcții înalte de actualul regim de la guvernare și protejați de justiție, apreciază sursa citată.
Potrivit Jurnal.md, printre cele mai controversate figuri implicate în evenimentele din aprilie 2009 și care au fost instalate astăzi în funcții-cheie sunt actualul ministru de interne, Alexandru Jizdan, și șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari, ambii cunoscuți drept oamenii controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc.