Tăriceanu propune excluderea președintelui țării din procedurile de numire a conducerii ÎCCJ și a procurorilor-șefi

 

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a depus la Camera Deputaților un proiect de lege prin care propune excluderea din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție și a procurorilor-șefi a șefului statului și a ministrului Justiției.

 

Tăriceanu propune modificarea Statutului judecătorilor și procurorilor, în sensul ca în funcțiile de conducere să nu mai fie implicat factorul politic — președintele țării și ministrul Justiției.

„Înalta Curte de Casație și Justiție își numește, dintre judecătorii care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani, președintele, vicepreședintele, președinții de secții”, prevede proiectul lui Tăriceanu.

Potrivit acestuia, revocarea din funcție a președintelui, vicepreședintelui sau a președinților de secții se face de către ÎCCJ care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituției.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii-șefi de secții ai acestor Parchete, precum și procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Consiliul Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, mai prevede proiectul de lege.

Conform propunerii, revocarea acestora se face tot de către CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

În expunerea de motive a proiectului se arată că „în spațiul public și nu numai în România, în toată lumea, se desfășoară o dezbatere legată de modalitățile cele mai potrivite pentru a asigura independența justiției și pentru a scoate actul de justiție de sub influența prea mare a factorului politic”.

În momentul de față legea prevede că președintele, vicepreședinții și președinții de secții ai ÎCCJ sunt numiți de către președintele României la propunerea CSM, iar propunerea lui Tăriceanu este ca aceste numiri să țină numai de instanța supremă, care să își aleagă din rândul ei, „fără niciun fel de intervenție politică din afară”, conducerea.

Potrivit lui Tăriceanu, procurorii-șefi sunt numiți acum de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM, iar propunerea sa este ca aceștia să fie numiți numai de CSM.

„Această modificare a legii înseamnă schimbarea mecanismului prin scoaterea completă din procedura de numire a factorului politic. Lăsăm astfel CSM să-și îndeplinească mandatul pentru care a fost înființat. Cred că această propunere este de natură să întărească încrederea în aceste instituții, să întărească sentimentul, percepția și faptul în sine, realitatea de independență a Justiției, scoaterea de sub orice incidență a decidenților politici în privința acestor numiri, în așa fel încât progresele care s-au făcut până acum să fie consolidate, întărite și sigur că anumite slăbiciuni care se constată în moment să fie pe cât posibil îndepărtate”, a explicat Tăriceanu în expunerea de motive.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Camera Deputaților până pe 3 mai, după care intră în procedură parlamentară.