Accademia dei Lincei din Roma expune „cărți care au făcut Europa”

 

O expoziție recent deschisă la Roma prezintă 186 de manuscrise și incunabule de mare valoare, „Cărțile care au făcut Europa” („I libri che hanno fatto l’Europa. Manoscritti latini e romanzi da Carlo Magno all’invenzione della stampa”), semnalează AFP și RFI.



„Expoziția a fost concepută pentru a arăta că Europa înseamnă pluralitate de culturi, pentru că Europa, prin Mediterana, se află la joncțiunea a trei continente și nu întâmplător atâtea culturi și limbi s-au încrucișat în ea”, a explicat, pentru AFP, profesorul Roberto Antonelli, curator al expoziției.

Cărți, manuscrise, codice și enciclopedii provenite de la cele mai importante biblioteci din Roma și de la Biblioteca Apostolica Vaticana sunt prezentate în 43 de vitrine, dintre care opt sunt blindate datorită valorii istorice a documentelor, în sălile Bibliotecii prestigioasei Accademia Nazionale dei Lincei.

Expoziția, care include volume în latină, greacă, arabă și ebraică, rămâne deschisă până la 22 iulie.

Printre documentele sale unice figurează un tratat de oftalmologie care conține prima reprezentare occidentală a ochiului.

Sunt incluse, de asemenea, diverse ediții ale Bibliei, printre care una de 18 kilograme din secolul al XII-lea, precum și prima ediție tipărită a Divinei Comedii a lui Dante.

Această expoziție arată că „a vorbi despre Europa înseamnă a vorbi despre pluralism și că bogăția sa este pluralitatea culturilor sale”, a subliniat Roberto Antonelli.

Expoziția a fost organizată de Accademia Nazionale dei Lincei și de Departamentul de Studii Europene, americane și interculturale al Universității „Sapienza” din Roma în conexiune cu cel de-al XXVIII-lea Congres internațional de lingvistică și filologie romanică (Roma, 18-23 iulie 2016), potrivit site-ului www.lincei.it.