Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, vineri, referindu-se la modul de gestionare a crizei migranților, că problema este în statele membre, nu în Uniunea Europeană. Preda a caracterizat politica de relocare a migranților în cadrul Uniunii Europene ca fiind „mai puțin reușită”.
„Dintre cei 160.000 de migranți, conform datelor comunicate pe 4 aprilie, statele membre au pregătit doar 7.015 locuri de primire. E infim. Statele membre au găzduit până în acest moment 530 din imigranții relocați din Italia și 581 dintre cei proveniți din Grecia — în total 1.111, ceea ce arată că statele membre au o problemă, nu Uniunea ca atare. Uniunea, implicată în gestionarea acordului din 18 martie (dintre UE și Turcia — n.r.), funcționează. Cred că e o concluzie pe care trebuie să o reținem: problema e în statele membre, nu în Uniune”, a afirmat europarlamentarul în cadrul unei dezbateri organizate de Biroul de Informare al Parlamentului European în România cu privire la provocările crizei refugiaților din perspectivă europeană și națională.
Cristian Preda a vorbit și despre efectele politice ale acestei crize, precizând că ea a generat, în ultimele luni, o contestare a Uniunii Europene ca proiect politic și a instituțiilor sale. Deputatul european a enumerat printre aceste efecte victoria „ultraconservatorilor” în Polonia, apariția unor „crize politice majore” după alegerile din Spania și Italia ca urmare a faptului că forțe politice definite ca „antisistem și eurosceptice” au cucerit minorități de blocaj, eșecurile unor referendumuri care puneau în centru mai multă solidaritate europeană.