Irak: John Kerry anunță un nou ajutor umanitar de 155 milioane de dolari și confirmă că SI pierde teren

 

Secretarul de stat american John Kerry, sosit vineri dimineață într-o vizită la Bagdad, a anunțat un nou ajutor umanitar de 155 milioane de dolari pentru irakienii afectați de insurgența jihadistă din țara lor, relatează DPA.

 

Acest ajutor va ridica la peste 778 milioane de dolari asistența umanitară americană pentru Irak începând din 2014, a informat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Fondurile vor fi utilizate pentru a răspunde nevoilor urgente a milioane de irakieni refugiați în propria țară sau în regiune, precizează diplomația americană.

Din populația de 33 de milioane de locuitori a Irakului, ONU estimează că peste 10 milioane au nevoie urgentă de asistență umanitară, printre aceștia și cei în jur de 3 milioane de oameni care locuiesc în zone controlate de Statul Islamic.

În cursul vizitei la Bagdad, John Kerry a discutat cu responsabili irakieni despre progresele înregistrate în campania militară condusă de SUA împotriva Statului Islamic.

„Realitatea este că, în Irak, luptătorii Daesh (acronimul arab al SI) nu mai sunt în ofensivă de câteva luni. Ei pierd teren, inclusiv mai mult de 40% din teritoriul pe care îl controlau înainte în Irak”, a afirmat Kerry în fața presei, conform site-ului irakian independent Alsumaria News.

Oficialul american a exprimat sprijinul Washingtonului pentru premierul irakian Haider al-Abadi, aflat într-un impas politic cu rivalii săi care îl acuză că nu și-a onorat promisiunile de reforme politice și economice.