Vitamina D este utilă în prevenirea bolilor de inimă, dar ajută şi persoanele care suferă de o afecţiune a inimi, arată un studiu recent, suplimentul îmbunătăţind considerabil capacitatea inimii de a pompa sânge în organism, scrie CSID.eÎn cadrul studiului, vitamina D a fost administrată unui număr de 163 de voluntari cu insuficienţă cardiacă, vârsta medie a acestora fiind de 70 de ani. Vitamina D este vitală pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor şi poate avea beneficii importante de sănătate. Deşi subiecţii aveau obiceiul de a petrece timp în aer liber, aveau un nivel scăzut de vitamina D chiar şi în timpul lunilor de vară.”Ei petrec mai puţin timp afară, dar capacitatea pielii de a produce vitamina D, de asemenea, devine mai puţin eficace cu vârsta şi nu înţelegem exact motivele”, a declarat consultantul cardiolog Dr. Klaus Witte.Pacienţilor li s-a administrat o tabletă de vitamina D de 100 mg sau una placebo, timp de un an. Ulterior, cercetătorii au măsurat impactul asupra insuficienţei cardiace. Schimbarea a fost vizibilă, inima pompând cu mult mai multă putere sângele în organism.Echipa de cercetători, care a prezentat rezultatele la o reuniune a Colegiului American de Cardiologie, a descris rezultatele ca fiind uimitoare.”Este uimitor că administrarea vitaminei D poate avea efecte benefice asupra sănătăţii cardiace. Este pentru prima dată când cineva a arătat asta în ultimii 15 ani”, au declarat cercetătorii.”Este la fel de ieftină ca chipsurile, dar fără efecte secundare”, a explicat pentru BBC medicul cardiolog Klaus Witte.Potrivit acestuia, inima pacienţilor care primiseră suplimente de vitamina D s-a şi micşorat considerabil, semn că a devenit mai eficientă.Cu toate acestea, cercetătorii nu cred că o doză ridicată de vitamina D ar trebui prescrisă în mod normal pentru problemele de inimă.”Nu am ajuns încă în acel punct, nu pentru că nu ar exista o îmbunătăţire a simptomelor, dar sunt necesare studii mai amănunţite în acest sens”, a explicat Dr. Witte.Cele mai bogate surse naturale de vitamina D, potrivit CSID, sunt somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele integrale, nucile, merele şi produsele lactate.