Vlad Alexandrescu despre Festivalul NexT: O școală care funcționează și dă cele mai bune roade

 

Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT a fost deschisă oficial joi seară la cinema Muzeul Țăranului – Studio Horia Bernea.”Sunt foarte emoționat pentru că aici găsesc nu numai o școală de făcut film, o școală pentru tineri, o școală prin care au trecut foarte mulți realizatori importanți, o școală care funcționează și astăzi și dă cele mai bune roade, dar găsesc și istoria unei școli, tradiția unei școli”, a afirmat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

El a remarcat și oferta de evenimente găzduite de NexT.

„Organizați dezbateri, aveți aceste secțiuni consacrate sociale, aveți o privire deschisă asupra lumii, în care nu aveți prejudecăți, nu aveți complexe, includeți toate genurile, toate gusturile, toate sensibilitățile și, mai ales, organizați un forum de dezbatere în jurul lor”, a spus ministrul.

Din punctul său de vedere, NexT „este o platformă ideală pentru cultura vie, este exemplar ca diversitate, ca deschidere, ca găzduire a talentelor oamenilor tineri care merită să fie promovați, încurajați și finanțați pentru progres în cariera lor”.

Yvonne Irimescu, coordonatorul festivalului, a declarat că ediția din acest an este mai diversă atât din punct de vedere geografic, cât și tematic și stilistic: „Din punct de vedere geografic, anul acesta, ne întindem din Japonia până în Brazilia, acoperim aproape tot mapamondul”.

Ea a anunțat două dintre evenimentele din weekend: secțiunile speciale ‘Out in Space’ — filme SF programate sâmbătă seară, proiecția urmând să fie completată de o petrecere numită RomPop Time Machine, tot în ideea de SF, iar pentru duminică seară — ‘Avant-garde’, un program de filme nonconformiste, neconvenționale, la care se adaugă un performance pregătit de Centrul Național al Dansului și un concert.

Ada Solomon, directorul festivalului, a arătat că NexT a crescut în număr de evenimente și programe alternative și a câștigat noi spații de desfășurare, păstrându-și în același timp „prospețimea și marja de originalitate pe care a avut-o de la început”.

Seara a continuat cu prezentarea filmelor din programul aniversar „10 ani de NexT” — „O picătură de apă” — regia Deniz Gamze Erguven, „Cu puțină răbdare” — regia Laslo Nemes, „Trilogia ‘Patterns'” — regia Jamie Travis, „Pe malurile Mediteranei” — regia Olivier Py și „Insula e vrăjită de tine” — regia Alexander Carver și Daniel Schmidt.

Vineri, în cea de-a doua zi a festivalului, demarează prezentarea filmelor din competiția națională și cea internațională, la cinema Muzeul Țăranului — Studio Horia Bernea, de la ora 17,00, respectiv 20,00.

Institutul Cultural Român găzduiește, de la ora 18,00, proiecția a 11 scurtmetraje europene nominalizate la marile festivaluri și la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) în 2015.

La Cinema Pro, de la ora 20,30, sunt prezentate filme din cadrul programului Oscars Night, iar în Club Control, de la ora 20,00, în programul LGBT, va fi celebrată nu doar varietatea stilistică și tematică, ci și cea sexuală, printr-un program dedicat exclusiv scurtmetrajelor LGBT.

La cinema Elvira Popescu, dimineața, de la ora 11,00, are loc prezentarea Media — Europa Creativă, de la 11,30 — Prezentarea CinEd, iar de la ora 12,30 — Masa Rotundă — Educația Cinematografică în Școli.

Festivalul Internațional de Film NexT se desfășoară între 7 și 11 aprilie la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvira Popescu din București, precum și într-o serie de spații neconvenționale.

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaștilor din România și al Programului Europa Creativă — Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.