Breaking News

Achimaş-Cadariu: Miercuri se lansează planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a anunţat, sâmbătă, că săptămâna viitoare se va lansa planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului, în prezenţa premierului Dacian Cioloş şi a reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate a Comisiei Europene.Patriciu Achimaş Cadariu a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la conferinţa „Medici pentru tine”, organizată de Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), că în ceea ce priveşte screeningul cancerului de sân va fi deschis un program pilot în cele trei centre oncologice din Iaşi, Bucureşti şi Cluj, finanţat prin fonduri europene.

„Miercurea viitoare, în prezenţa premierului şi a reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate a Comisiei Europene vom lansa planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului. În privinţa screeningului cancerului de sân ne propunem un program pilot în cele trei centre din Iaşi, Bucureşti şi Cluj, finanţat, sperăm, prin fonduri europene. Legat de cancerul colorectal, va fi din nou organizat un screening sub forma unui proiect pilot, la noi în ţară neexistând screening pentru cancer colorectal în acest moment”, a spus Achimaş Cadariu.

Acesta a subliniat că a văzut în timpul vizitei întreprinse, vineri, în Ungaria, un proiect transfrontalier dezvoltat împreună cu Universitatea din Arad, prin care s-au înfiinţat unităţi de screening de-o parte şi de alta a graniţei, lucru pe care l-a considerat remarcabil şi unic în peisajul medical românesc.

„Este o unitate de care nici nu ştiam, dar care va face parte din acest proiect pilot al screeningului cancerului de sân”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte cancerului de col uterin, Patriciu Achimaş Cadariu a arătat că România are un sistem de screening lansat în anul 2012, „mai şchiop, în funcţie de reţelele active”, şi a precizat că cea mai activă reţea se află în Regiunea de Dezvoltare de Nord-Vest.

Acesta a menţionat că profilaxia este medicina viitorului şi a explicat că populaţia îmbătrâneşte, astfel că vor apărea un număr din ce în ce mai mare de neoplazii maligne.

„Profilaxia va scuti multă suferinţă şi va putea economisi bani. Până atunci avem de tratat foarte multe cazuri şi trebuie să rămânem într-o realitate financiară”, a mai subliniat ministrul Sănătăţii.

Acesta a mai menţionat că îşi doreşte să se facă o trecere dinspre stadiile avansate de cancer, astfel încât să mai fie detectate bolile în stadii avansate, când tratamentul este greu de suportat de pacient şi conturi pe măsură.

„Să aducem lucrurile într-o zonă a bolii incipiente şi, dacă putem, să o şi tratăm. Ne dorim să modificăm mortalitatea, fiindcă asta este măsura lucrurilor. Tratamentele în oncologie afectează calitatea vieţii şi gândul este de a salva cât mulţi pacienţi, afectându-le cât mai puţin calitatea vieţii”, a afirmat Patriciu Achimaş Cadariu.

În cadrul conferinţei au mai vorbit Nicolae Hâncu, preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, despre alimentaţie, şi Sebastian Armean, medic specialist psihiatru şi farmacologie clinică, despre automedicaţie.