Brazilia: Primele teste pe oameni ale unui ser împotriva înțepăturilor de albine

 

Un prim ser terapeutic antiveninos pentru a trata înțepăturile de albine va fi testat pe oameni în Brazilia, au informat cercetători ai unei universități locale citați de AFP. Cercetătorii ai Universității din Botucatu (Unesp), din statul Sao Paulo, au declarat ziarului O Globo că au primit avizul Ministerul Sănătății și Agenției naționale de supraveghere sanitară (Anvisa) pentru a demara testele săptămâna viitoare.

Orice persoană înțepată de albină în regiunile Botucatu, Tubarao (sud) și Uberaba (sud-est) va fi dusă la un centru de cercetare unde va primi serul — care a avut nevoie de 15 ani de investigații — dacă este indicat în cazul său, a explicat medicul veterinar Rui Seabra Ferreira Jr din cadrul Unesp.

„Grație acestor teste vom evalua până la sfârșitul anului siguranța acestui produs… apoi eficiența sa. Îl vom testa apoi în mai multe orașe. Doar după ce a trecut aceste etape, serul va putea fi înregistrat de Anvisa’, a precizat Ferreira, care prevede să exporte serul și în alte țări.

Pentru tratarea înțepăturilor de albine sunt folosite în prezent antiinflamatoare și antialergice.

Potrivit Ministerului Sănătății, aproximativ 15.000 de cazuri de înțepături de albine sunt raportate anual în Brazilia, dintre care 40 sunt mortale.