Minerii au pornit luni într-un marș de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la București, în semn de protest

 

Membrii Federației Naționale de Mine din Energie au pornit luni într-un marș de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la București, protestând față de situația Complexului Energetic Oltenia și a sistemului energetic. „Marșul de 320 de kilometri al minerilor și energeticienilor de la Complexul Energetic Oltenia, Târgu Jiu — Craiova — Slatina — Pitești — București este urmarea avalanșelor de distrugere a ultimei redute energetice a României, vânzarea țării unor interese străine și trădarea clasei politice a sistemului energetic național. Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desființarea Academiei Române sau dispariția istoriei și a limbii noastre din școlile românești. Punerea în pericol a independenței energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecințe catastrofale, inimaginabile și iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia”, preciza președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, într-un comunicat transmis la începutul lunii aprilie.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a decis la mijlocul lunii martie reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile sale, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova — SE Craiova II și SE Ișalnița — vor intra în șomaj.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de către CEO, decizia a fost luată ca urmare a cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.

„Pentru perioada anului în care cererea de energie produsă pe bază de cărbune din sistem atinge cote minime, respectiv pentru lunile aprilie, mai și iunie 2016, s-a propus reducerea/întreruperea unor activități în fiecare dintre sucursalele/subunitățile CE Oltenia, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier. Ca urmare a reducerii/întreruperii unor activități, un număr de 270 salariați de la Sucursala Electrocentrale Craiova II și 370 salariați de la Sucursala Electrocentrale Ișalnița se vor afla la dispoziția angajatorului în perioada menționată și vor beneficia de o indemnizație de 75% din salariul de bază și sporul de vechime, conform prevederilor CCM (contractului colectiv de muncă) aplicabil al CE Oltenia”, au precizat, pentru AGERPRES, oficialii CE Oltenia, în data de 16 martie 2016.

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.