Peste 300 de artiști, din 43 de țări, la cea de-a XXIII-a ediție a EUROPAfest

Peste 300 de artiști din 43 de țări, de pe patru continente, vor participa la cea de-a XXIII-a ediție a EUROPAfest, în perioada 12-21 mai, la București și Sibiu.”Așa cum v-am obișnuit an de an, în 2016, vor fi evoluții inedite și mereu surprinzătoare pentru publicul entuziast cu peste 300 de artiști remarcabili, din 43 de țări, atent selecționați de specialiști”, a afirmat Luigi Gageos, directorul EUROPAfest.

Gala de deschidere a festivalului va avea loc pe 12 mai, simultan, la Teatrul Odeon din București și la Sala Thalia din Sibiu.

În spectacolul inaugural de la București se vor auzi acorduri de blues, pop și jazz cu Dan Papirany Band și Far from Carolina, iar la Sibiu va fi prezentat un concert simfonic cu laureata EUROPAfest Ekaterina Valiulina la vioară, alături de orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore, au anunțat organizatorii în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, la București.

Sub sloganul „100% jazz and more”, publicul este invitat la concerte oferite de noul val de artiști în cadrul celei de-a X-a ediții a Bucharest International Jazz Competition, care se va desfășura în perioada 14-21 mai. În concurs vor fi prezenți 25 de soliști și trupe din 26 de țări din Europa și Statele Unite, precum și concurenți din Canada și Hong Kong.

În concursul Jeunesses International Piano Competition Dinu Lipatti, un eveniment care „are misiunea de a descoperi și promova noile stele ale muzicii clasice”, vor fi prezenți 100 de pianiști din 35 de țări. Ei se vor întrece pentru premii de 10.000 de euro, au anunțat organizatorii.

Evenimentul este unic prin participarea muzicienilor în cadrul a trei categorii de vârstă, de la cele mai fragede până la categoria master a unui concurs internațional, 18 — 30 ani. Cel mai tânăr concurent care va intra în concurs are 10 ani, a declarat Luigi Gageos.Juriul concursului este internațional și cuprinde interpreți și profesori, experți recunoscuți în domeniu, cu o mare experiență în identificarea și educarea noilor talente din lumea muzicii clasice.

Un punct de atracție al evenimentului va fi și workshop-ul de pian condus de apreciata Jane Solose care va avea loc pe 21 mai.

Finala Jeunesses International Piano Competition Dinu Lipatti va avea loc pe 20 mai, la sala Thalia din Sibiu.

EUROPAfest se va încheia cu o seară de gală, pe 21 mai, punctul culminant al evenimentului fiind decernarea de premii, discursuri ale invitaților speciali, momente de muzică bună și atmosferă. Cu această ocazie Casa Regală va decerna diploma de excelență pentru susținerea culturii.

Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti se desfășoară din 1994 alternativ pentru pian, vioară, flaut, clarinet și compoziție.