Doi tineri ingineri din Iași au creat o mașină pentru persoanele aflate în scaun cu rotile

Aproape trei luni o echipă de entuziaști a muncit la dezvoltarea unui proiect inedit pentru țara noastră. Aceștia au creat conceptul unei mașini speciale, adaptată necesităților persoanelor aflate în scaun cu rotile. În tot acest timp au reușit să stârnească valuri de curiozitate în mediul online, provocând publicul să le urmărească activitatea. Și dacă până acum au vorbit foarte voalat despre concept, fără a divulga particularitățile de bază ale mijlocului de transport, ei au reușit să mențină suspansul printre internauți, iar astăzi (12.04.2016) echipa și-a lansat oficial proiectul, pe care îl mai numesc ei Mișcarea AVAI. Cazul lui Alexandru Gomaniuc, un tânăr din orașul Hîncești, Republica Moldova, care a rămas țintit în scaun cu rotile în urma unui accident, a devenit o provocare pentru tinerii ingineri, Adrian Vlas și Ion Ababei. Acești doi basarabeni, care își fac studiile la Facultatea de Mecanică în cadrul Universității „Gh. Asachi” din Iași, s-au ambiționat să adapteze un automobil la necesitățile lui Alexandru, integrând o platformă pentru scaunul cu rotile. Având acest caz ca punct de reper, băieții și-au propus să vină cu o soluție simplă, practică și accesibilă pentru toți cei care împărtășesc aceași nevoie.

Mașina

Mașina are la bază șasiul de SMART și respectă toate standardele de siguranță. Acesta are cutia de transmisie automată și motorul econom. Totuși, elementul care face diferența este platforma pentru scaunul cu rotile – un mecanism automatizat care ridică și adaptează șoferul în fața volanului. La baza acestui concept stă un ansamblu mecanic, alcătuit dintr-o structură metalică și două platforme, iar mecanismul devine mobil datorită cilindrilor hidraulici. Alte detalii care diferențiază automobilul AVAI de unul obișnuit sunt facilitățile, un aspect extrem de important pentru o mașină dedicată persoanelor cu necesități speciale. Au fost încorporate șapte airbaguri pentru siguranță maximă în caz de eventuale accidente. Scaunul cu rotile este fixat foarte bine pe platforma care mai este dotată și cu senzori de detecție ai obstacolelor pentru evitarea tamponării. De asemenea, a fost prevăzut și un sistem electronic de control, care include un sistem antiincendiu și un buton de alarmă, conferind șoferului un nivel înalt de siguranță în cazuri de urgență. Senzorii de poziție sunt capabili să ajusteze platforma la nivelul carosabilului. Pentru o protecție eficientă a șoferului, am ales un scaun sport prevăzut cu centură de siguranță fixată în cinci puncte. A fost eleaborată și o aplicație mobilă, valabilă pentru sistemele de operare iOS și Android, oferind posibilitatea de a folosi telefoanele pe post de telecomandă. Aceasta va permite pornirea și oprirea motorului, sistemului de aer condiționat, dirijarea platformei și activarea alarmei antifurt de la distanță. Nu a fost neglijată nici implicarea GPS-ului sau a sistemului de monitorizare, de aceea automobilul AVAI are unul.

Istoria lui Alexandru:

Alexandru Gumaniuc are 27 de ani si deja de 10 ani viața lui se desfășoară între 4 pereți. În urma unui tragic accident de la 17 ani, i-a fost afectată coloana vertebrală fiind diagnosticat cu Traumă Vertebro-Medulară (TVM), regiunea Cervicală (C-6). Alexandru fusese mereu implicat în activități sportive. Juca basketball, fotbal, făcea canotaj. Iubea să se afle în compania oamenilor buni și să învețe cât mai multe lucruri noi de la viață. Acum totul este limitat. Dorința lui de a lupta e mare, însă posibilitățile sunt atât de minuscule. Și-ar dori să folosească transportul public, dar acesta este total neadaptat pentru persoanele cu dizabilități. Taxiurile sunt foarte scumpe, iar el are o dorință simplă de a se întâlni cu oameni care trec prin aceeași situație ca el, de a discuta, de a participa la proiecte, de a simți că viața e interesantă. O mașină adaptată la nevoile sale i-ar face viața socială mult mai tumultuoasă și îi va putea permite să se deplaseze oriunde îi va trebui. Există posibilitatea de a construi această mașină, însă nu sunt suficiente fonduri. De aceea, echipa care stă la baza proiectului a lansat campania AVAI Movement pe o rețea internațională de crowdfunding, unde vor să sensibilizeze oamenii și să-i mobilizeze pentru a face donații în acest sens. (Link Indiegogo)

Acest proiect nu vrea să se limiteze la soluționarea unui singur caz, ci își propune obiective pe termen lung:

  1. Realizarea visului unei persoane în scaun cu rotile, dar în același timp, echipa vine cu o soluție practică și accesibilă pentru o anumită categorie de oameni;
  2. Sensibilizarea opiniei publice față de aceste persoane. Se știe că în România accesul către instituții publice sau private, dar și transportul public nu este adaptat la necesitățile oamenilor în scaune cu rotile;
  3. Susținerea inițiativelor de crowdfunding din România;
  4. Mișcarea își propune să susțină inițiativele creative în România. Întrucât studenții de la universitățile tehnice nu au mari oportunități de a-și realiza ideile, se dorește realizarea unui hub care să întrunească toate condițiile necesare pentru ca oamenii cu idei și inițiative inginerești să poată crea.