MAE: Menținerea de vize canadiene pentru cetățenii români creează dezavantaje evidente, nejustificate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) își exprimă dezamăgirea că discuțiile despre eliminarea vizelor pentru românii care vizitează Canada nu au dus la niciun rezultat și apreciază că menținerea acestor vize „creează dezavantaje evidente, nejustificate, în comparație cu ceilalți cetățeni europeni”. Conform unui comunicat de presă al MAE, „autoritățile române continuă să acorde o importanță deosebită obiectivului eliminării vizelor pentru călătoriile în străinătate ale cetățenilor români”.

„Ne exprimăm dezamăgirea că, în pofida disponibilității României de colaborare și a situației sale asemănătoare cu a celorlalte state membre din regiune, reflectată în progresele clare în îndeplinirea criteriilor avute în vedere de partea canadiană, precum și în decizia Canadei de a include România în categoria țărilor de origine sigure, dialogul pe subiectul vizelor început între Comisia Europeană și Canada în urmă cu 24 de luni nu a dus la un rezultat”, se arată în comunicatul citat.

MAE amintește că, începând cu summitul UE-Canada din 2008 și ulterior la summitul UE-Canada din septembrie 2014, Canada s-a angajat să relaxeze regimul de vize pentru cetățenii români, pentru a asigura cât mai curând posibil libertatea de mișcare pentru toți cetățenii europeni, fără discriminare.

„În contextul mai larg al obiectivului comun privind semnarea și ratificarea Acordului de Parteneriat Strategic și a Acordului Economic și Comercial Global (CETA), România consideră că menținerea regimului de vize canadiene pentru cetățenii români creează dezavantaje evidente, nejustificate, în comparație cu ceilalți cetățeni europeni. Situația actuală privează cetățenii români de oportunitățile economice și comerciale nou create”, mai arată comunicatul.

În această situație, anunță MAE, autoritățile române vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relației UE-Canada, pentru asigurarea obiectivului eliminării obligativității vizelor pentru cetățenii români.

„Autoritățile române se consultă permanent cu Comisia Europeană și membrii Parlamentului European implicați în dosar, care sunt ținuți la curent cu evoluția situației”, informează MAE.