Alexandrescu: Ministerul Culturii ține să continue colaborarea cu Alina Cojocaru și Johan Kobborg

 

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, anunță că instituția pe care o conduce dorește să continue colaborarea cu Alina Cojocaru și Johan Kobborg și precizează că s-a stabilit ca în următoarele zile să aibă loc întâlniri cu toți partenerii instituționali și cu toate părțile implicate pentru găsirea unor soluții adecvate. „Ministerul Culturii ține să continue colaborarea cu Alina Cojocaru și Johan Kobborg care au adus o contribuție artistică remarcabilă pe plan internațional. În dialog cu ei și cu reprezentanți ai Operei Naționale se caută în acest moment soluții care să reflecte intenția Ministerului de a respecta calitatea actului artistic, libertatea de creație și caracterul internațional al proiectelor Operei și care să răspundă, în același timp, nevoilor tuturor categoriilor de artiști și creatori care în acest moment fac parte din echipa Operei Naționale București”, a scris, joi, Alexandrescu pe Facebook.

El a adăugat că se distanțează de afirmațiile cu tentă naționalistă care au circulat în spațiul public, în ultimele zile, în urma tensiunilor de la ONB.

„Mă distanțez de afirmațiile cu tentă naționalistă, xenofobe și antieuropene care au circulat în spațiul public în ultimele zile, declanșate în urma tensiunilor de la Opera Națională București. Aceste afirmații nu sunt reprezentative nici pentru echipa actuală a Ministerului Culturii, nici pentru sistemul creativ din România”, a afirmat Alexandrescu.

Potrivit acestuia, în calitate de „arhitect al sistemului cultural public”, Ministerul Culturii intenționează să folosească această ocazie pentru a relansa și recalibra relația dintre creatori și administrație în cadrul instituțiilor din subordinea sa.

ONB s-a confruntat cu momente tensionate după ce Johan Kobborg, coordonatorul baletului operei, și-a anunțat demisia. Marți, balerinii de la ONB, alături de Alina Cojocaru, au manifestat în favoarea coregrafului danez. O zi mai târziu, artiști ai Operei Naționale București au participat la un miting de susținere a actualei conduceri: Vlad Conta (director interimar ONB) și Tiberiu Soare (director adjunct).

Conflictul a început în urmă cu peste o săptămână, când Tiberiu Soare, nou numit director interimar al instituției, a scos titulatura lui Kobborg de „director al baletului ONB” de pe site-ul Operei. Coregraful a anunțat atunci că va părăsi ONB. În replică, Tiberiu Soare a declarat că funcția lui Kobborg nu exista în organigramă.