Departamentul de Stat: Relele tratamente contra deținuților și corupția au continuat să fie probleme anul trecut în România

Problemele majore de drepturile omului existente în România includ relele tratamente și hărțuirea deținuților și romilor, în timp ce corupția în rândul oficialilor guvernamentali a continuat să fie o problemă răspândită în 2015, relevă raportul anual al Departamentului de Stat al SUA cu privire la drepturile omului în lume, dat joi publicității.Documentul arată că discriminarea sistematică la nivelul societății contra romilor a afectat accesul acestora la educație, locuințe, asistență medicală și oportunități de angajare.

Pe de altă parte, în raport este menționat faptul că autoritățile civile au menținut un control eficient asupra structurilor de securitate.

Departamentul de Stat american reține, ca alte probleme legate de drepturile omului constatate anul trecut în România, condițiile de detenție deficitare și tentativele constante ale unor politicieni de a compromite independența sistemului judiciar, dar și amenințările personale și profesionale la adresa jurnaliștilor, amenințări care practic au subminat libertatea presei.

În privința condițiilor de detenție, raportul menționează că, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, 502 persoane au murit în închisori în perioada 2010 — 2014, dintre care 425 din cauza condițiilor medicale, 73 s-au sinucis, trei au fost omorâte, iar una a decedat accidental din cauză că s-a înecat cu alimente.”Au existat relatări constante despre violențe și discriminări împotriva femeilor și unele acte și declarații antisemite, iar media a continuat să publice articole antisemite. Opiniile antisemite, rasiste, xenofobe și naționaliste au continuat să fie diseminate via internet. Agenții guvernamentale au oferit asistență inadecvată persoanelor cu dizabilități (…) Discriminările din societate contra persoanelor LGBTI (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali și intersexuali) și a indivizilor cu HIV/SIDA, în special copii, constituie în continuare probleme”, notează raportul Departamentului de Stat.

Este menționat faptul că sistemul judiciar a luat măsuri pentru a pedepsi oficialii care comit abuzuri, însă autoritățile au amânat în mod repetat procesele care vizau presupuse abuzuri ale poliției, în multe cazuri fiind decisă achitarea.

De asemenea, raportul arată că guvernul român în general a respectat independența sistemului judiciar, dar nu a reușit să furnizeze suficient personal, spațiu fizic și tehnologie pentru a permite sistemului judiciar și procurorilor să acționeze rapid și eficient, ceea ce a avut ca rezultat procese extrem de îndelungate.