Eurodeputații au adoptat instituirea registrului european cu numele pasagerilor

 

Eurodeputații au adoptat joi, la Strasbourg, instituirea unui registru european cu date ale pasagerilor curselor aeriene (PNR), instrument antiterorism cerut cu insistență de unele țări europene, transmite AFP.

 

Propusă din 2011 de Comisia Europeană, directiva PNR (‘Passenger Name Record’) a stârnit discuții ample între Parlamentul European și statele membre, eurodeputații cerând garanții privind protecția datelor colectate.

După atentatele de la Paris, președintele francez François Hollande a subliniat ‘urgența absolută’ a ‘adoptării fără întârziere’ a PNR, în timp ce premierul Manuel Valls a făcut apel la ‘responsabilitate’ din partea eurodeputaților.

Grupul Partidului Popular European (PPE, dreapta) a salutat faptul că directiva ajunge în sfârșit să fie supusă votului în plen, subliniind că aceasta va reprezenta „un instrument eficient pentru a lupta împotriva terorismului și crimei organizate”.

Susținând la rândul lor PNR, socialiștii europeni (S&D) au atras totuși atenția că acesta nu va fi un ‘remediu miracol’ împotriva atentatelor.

Grupul Verzilor a depus la rândul său amendamente care cer ca datele pasagerilor să fie păstrate nu cinci ani, ci 12 luni, și ca numai zborurile cu risc — care vin, de exemplu, din Siria sau Turcia — să fie vizate.

După adoptarea sa de către Parlamentul European, statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională.